Overgrep og mishandling

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

OvergrepOrdene misbruk og mishandling dekker ikke alle de forskjellige typer problemer som er relatert til slike hendelser. Misbruk er et utbredt problem i vårt samfunn, og det er faktisk et større problem enn folk flest er klar over. Misbruk og mishandling kan deles i flere kategorier og typer. De mest kjente formene for mishandling er fysisk og seksuelt misbruk. Ironisk nok, er disse typene også de mer sjeldne former for mishandling. Misbruk kan også være psykologisk, og selv om skade av denne typen ikke alltid er synlig for det blotte øye, kan det likevel ha ødeleggende og langvarige skader. Misbruk vises ikke i en enkelt form, men er ledsaget av flere ulike typer atferd som er et resultat av andre former for overgrep. GoMentor har kommet for å hjelpe mennesker, gjennom terapi på nett og eksempel for å lære folk å forstå de ulike former for overgrep, hvordan du kan gjenkjenne dem, og hvordan du håndterer dem i selv uventede situasjoner.

Hvem er i fare for misbruk?

Det er viktig å huske at ingen er trygge fra overgrep. Selv om overgrep er ofte rettet mot de svakeste i samfunnet, det vil si barn, gravide og eldre, så det kan fort bli en skadelig faktor i alle typer forhold. De fleste folks stereotypi av misbruk er at det skjer i familier med lav inntekt, men statistikken viser at overgrep kan skje med hvem som helst, hvor som helst. Kvinner er generelt de som er ofre for overgrep, men menn kan også oppleve overgrep og i noen tilfeller være i fare på grunn av det. Uvilje mot å rapportere denne type kriminalitet er vanligvis på grunn av faren de er i.

 

 

Hvorfor oppstår det?

I utgangspunktet kan det sies at overgrep er en maktkamp i et forhold. Uavhengig av om partene er en forelder og et barn, par eller venner, så prøver overgriper å få kontroll over offeret gjennom fysisk, mental eller seksuelle overgrep. Misbruk kan ofte skje gradvis slik at man ikke oppdager det, og til slutt overrasket. Frykten for konsekvensene, kan resultere i at et offer benekter å fortelle sannheten om overgrepene. Det er viktig å huske på at overgrep er aldri offerets skyld. Det er en tvungen handling av overgriper mot offerets vilje og et brudd på offerets rettigheter. Det har vanligvis ingenting eller svært lite å gjøre med offeret og dets handlinger.

Hvordan kan vi hjelpe?

Her på GoMentor forstår vi de følelsene som kan være fanget i situasjoner med misbruk. Enten du eller en elsket en er i et forhold med misbruk, kan det være en skremmende og overveldende opplevelse. På GoMentor finnes det profesjonelle psykologer og terapeuter som kan hjelpe gjennom online råd og støtte, slik at du kan identifisere situasjoner med misbruk. På den måten kan du få tilbake troen på seg selv og løse problemene knyttet til misbruket. Misbruk er en kriminell handling som kan ha negative konsekvenser for alle involverte. Dette har psykologer GoMentor i stor forståelse for, og deres tilnærming til disse problemene er derfor med sympati og forståelse.

Definisjon av misbruk

Misbruk er misbruk eller fysisk/psykisk skade på en annen person over en periode. Terapi kan hjelpe en person å takle de problemene som kommer med langvarig misbruk.

Symptomer på misbruk

  • Kronisk depresjon
  • Angst
  • Posttraumatisk stresslidelse
  • En alvorlig reaksjon på kjeft
  • Separasjon
  • En persons fulle kontroll over en annen
  • Uforklarlige merker eller arr på kroppen
  • Gjentatte skader kan ikke forklares
  • Halting, beinbrudd eller blåmerker


Finn en å snakke med blant våre mentorer i listen under eller ved å trykke 'Finn ekspert'-knappen til høyre. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.