Angst

af GoMentor

Sidst opdateret 18.10.2021

Reviewer Troels Sletved

AngstHva er angst?

Angst er en helt normal følelse, men for noen kan det fort bli et problem og gjøre det vanskelig å få hverdagen til å henge sammen. Som utgangspunkt er angst en reaksjon på tilbakevendende bekymringer eller en stresskilde. For personer som lider av angst kan følelsen bli så intens at de ikke kan fungere normalt. Følelsen kan være helt naturlig i visse sammenhenger hvis man er i en presset eller ubehagelig situasjon, men oppleves den ofte og intenst kan det være snakk om en lidelse. Angsten kan også innimellom fungere som noe positivt i stressende situasjoner hvor det er med til å håndtere situasjonen bedre.

Symptomer på angst

  • Nervøsitet
  • Usikkerhet
  • Engstelige følelser
  • Bekymringer
  • Svettetendenser
  • Skjelvinger
  • Hjertebank

Følelsen av angst kan være veldig forskjellig, alt avhengig av hvor ofte man opplever den og i hvilken situasjon angsten inntreffer. De mest alminnelige formene er synlig i form av nervøsitet og uro i kroppen. Den dukker oftere opp i situasjoner hvor man føler seg utilpass. Angsten kan også dukke opp oftere elle daglig, og da kan det bli nødvendig å finne ut om det er snakk om vanlig angst eller en mer seriøs angsttilstand som krever hjelp å håndtere.  

Hvorfor oppstår angst?

Angst er en av de naturlige følelser vi mennesker opplever opp igjennom livet. De omgivelsene man har vokst opp med kan også ha stor betydning for i hvilken grad man lar seg påvirke av psykiske nederlag og stressende perioder. Har man en tendens til å være sjenert eller nervøs, er det større sjanse for å oppleve følelsen av angst eller få en angstlidelse. Det som skjer når angsten oppstår er en psykisk tilstand hvor hjernen sender signaler ut til kroppen som en forsvarsmekanisme i en ubehagelig situasjon den prøver å unngå. Den prøver på den måten å få deg ut av ubehaget som den forventer vil oppstå, som ofte skyldes lignende opplevelser som ligger lagret i ens erindringer.

Når tar angsten over?

Følelsene kan bli så intense at de har en fysisk påvirkning på kroppen. Et tegn er ofte at følelsen eller bekymringen er ubegrunnet, i motsetning til frykt som ofte kan begrunnes med en konkret fare. Man kan bekymre seg om ting man ikke har noen kontroll over, som kan gi en følelse av usikkerhet. Angsten kan raskt gå fra å være en vanlig og menneskelig følelse til å bli et problem som kan ødelegge livet. Den er altså helt naturlig frem til den begynner å bli gjennomgående og påtrengende i hverdagen. For noen kan angsten føre til pusteproblemer og anfall. Det kan utvikle seg videre og føre til konsentrasjonsproblemer, anspenthet, søvnproblemer eller depresjon. Angstanfall er et resultat av panikkangst, som oppstår grunnet en plutselig oppstått tilstand som er veldig intens for den som opplever det. Utenom panikkangst finnes det flere forskjellige former for angst, som sosial angst, generell angst og tvangstanker, som du kan lese mere om under angstlidelser. Har du en følelse av at angsten begynner å ta overhånd er det en god ide å få hjelp til å håndtere den. Les mer på helsenorge.no om angstlidelser.

Få hjelp til å håndtere angsten

De fleste har ikke behov for å behandle angsten når den bare oppstår i spesifikke situasjoner. Men er angsten begynt å bli en utfordring i hverdagen kan det være snakk om en angstlidelse. Det klareste tegnet på at man burde oppsøke hjelp er når angsten begynner å ta over og påvirket ens liv og hverdag. Online behandling av angstrelaterte problemer via GoMentor 24/7 omfatter videosamtaler og skriftlig hjelp fra våre tilknyttede psykologer, terapeuter og coacher. Du kan også lese mer om muligheten for å bestille en psykolog på nett eller online coach

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.