Skyld og skam

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

De fleste mennesker vil på et tidspunkt i sitt liv føle skyld eller skam i større eller mindre grad.Skyld og skam

Evnen til å føle skyld anses vanligvis som en normal og hensiktsmessig følelse - og ikke minst en følelse og reaksjon anses som er nødvendig for sosialisering. Skyldfølelse og skamfullhet er menneskelige følelser som til tider kan være sunne, da de blant annet viser fornuft og evnen til å ha empati. Det er dog viktig å snakke om følelsene, hvis man føler skyld og skam så følelsene ikke tar overhånd.

Er det forskjell på skyld og skam?

Har man for eksempel gjort noe man ikke skulle ha gjort medfører det ofte at man opplever en følelse av skyld. Ved å innse at man føler seg skyldig, føler også ofte skam, fordi man innser at man har gjort eller sagt noe urett. Det kan være vanskelig å sette ord på skam, fordi skammen er forbundet med en følelse av uverdighet. Det kan være veldig vanskelig å bære på følelsen av skam og det kan oppleves som å være i ensomhet. Skam og skyld er to komplekse følelser, som ofte vil være svært tett knyttet til hverandre. Det er likevel visse forskjeller i de to begrepene.

 

 

Hva er skyld?

Når man opplever en følelse av skyld skjer det ofte når man er skyldig i å ha gjort noe galt, spesielt når det er noe som anses som moralsk feil. Skyld er nært beslektet med anger og man kan føle seg fint selv om man angrer på en gitt handling. Dog sitter det ofte stadig igjen en skyldfølelse hos de fleste. Flere opplever en følelse av lettelse dersom man sier unnskyld, dersom deres handlinger har gått ut over andre mennesker. De som opplever det som vanskelig å be om unnskyldning eller akseptere sine feil, kan i større grad utvikle problemer med sinnehåndtering og ha en tendens til å ty til sinne, fordi de brenner inne med dårlig samvittighet og skyldfølelse, de ennå ikke har gitt slipp på.

Hva er skam?

Skam er en følelse av å være “forkert”. Når man føler seg skamfull, har man mest lyst til å gjemme seg eller bli usynlig. Når man skammer seg eller blir flau oppfatter man seg selv negativt, hvor man også kan føle på mindre selvverd. Noen kan tilogmed sitte med en oppfattelse om at ikke har rett til å eksistere. Skam er dermed en langt mer omfattende følelse, som typisk henger sammen med ens evne til å elske og akseptere seg selv som den man er. Det en følelse alle mennesker er født med, men som man vil oppleve i forskjellig grad avhengig av ens personlighet og bakgrunn.

Få hjelp til å håndtere skyld og skam

Hvis du ønsker å arbeide med håndtere følelsen av skyld og skam, er du velkommen til å kontakte en eller flere av mentorene hos GoMentor som har særlig erfaring innenfor dette området. Samtalene kan foregå både on- og offline, da GoMentor.no tilbyr online terapi slik at du kan få hjelp uavhengig av tid og sted. Finn den rette mentor nedenfor eller søk mer spesifikt via ‘Find ekspert’-knappen til høyre på siden.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.