Mani - GoMentor

Mani

Når en person har en overveldende trang til å gjøre noe spesielt, kan det være et tegn på en vane- og impulshandlinger - en mani. Et problem som kan oppstå på mange forskjellige måter, avhenger av typen mani.

Ulike former for mani

  • Kleptomani - en trang til å stjele små elementer med lav verdi.
  • Pyromania - når en person setter fyr på ting på for egen nytelse.
  • Spilleavhengighet - manglende evne til å slutte å spille om ting eller penger.
  • Trichotillomania - hårtåp forårsaket av en trang til å trekke håret ut med roten. Noen føler også en trang til å spise disse hårene.
  • Uspesifisert vane- og impulsforstyrrelse - når en person har symptomer fra ulike manier.

Årsaker til mani

Den nøyaktige årsaken til disse forstyrrelser er ikke kjent, men det antas at det gjelder fysiske og psykologiske faktorer. Noen mennesker har høyere risiko for å utvikle disse lidelsene, særlig hvis noen i familie lider av det samme. Problemer i hjernen eller hormonell ubalanse kan være en del av årsaken. Så det er en rekke faktorer som kan føre til ulike vane- og impulsforstyrrelser, derfor er det viktig å være oppmerksom på symptomer.

Symptomer og farene forbundet med mani

Det kan være mange forskjellige symptomer på vane- og impulsforstyrrelser, men det handler ofte om evne til å motstå noe spesielt som kan være farlig eller ulovlig. De følelsesmessige symptomer kan være angst før du gjør noe farlig eller ulovlig, uaktsomhet før, så anger eller skyld umiddelbart etter handlingen. Det kan være vanskelig å få øye på, men det har en rekke bivirkninger i en persons liv, som kan være lettere å oppdage. Disse bivirkningene kan være pengeproblemer (i tilfelle av spilleavhengighet) eller hårtap (i tilfelle av trichotillomania). Mangel på behandling kan føre til mange alvorlige problemer i livet.

 

 

Behandling av vane- og impulsforstyrrelser

Siden vi vet at det er mange farer forbundet med vane og impulsforstyrrelser, kan du gjennom GoMentor få online terapi. Vi har tilknyttet profesjonelle psykologer og terapeuter som spesialiserer seg på vane- og impulsforstyrrelser, som tilbyr online terapi og online rådgivning, som kan hjelpe på problemene.

Definisjon av vane- og impulsforstyrrelser

Vane- og impulsforstyrrelser kan få folk til å være ute av stand til å motstå impulsive handlinger eller oppførsel som kan være skadelige for seg selv eller andre mennesker. Det anbefales at du får råd og behandling for disse lidelsene.

Uspesifisert vane- og tvangshandling

Fra tid til annen, vil du oppleve mennesker som viser symptomer på ulike vane- og tvangshandlinger uten å spesifisere nærmere. I disse tilfellene vil diagnosen uspesifisert vane- og tvangslidelse bli stilt. Denne lidelsen har en ukjent natur, noe som kan gjøre det vanskelig å håndtere. GoMentor har en plattform som tilbyr online terapi for uspesifisert vane- og tvangshandlinger.

Grunner for uspesifiserte vane- og tvangshandlinger

Som med de angitte vane- og tvangshandlinger, er det usikkerhet rundt årsakene, men vi tror de er relatert til nevrologiske problemer som forårsaker tvangsmessig atferd. Når man oppnår tilfredshet etter en tvang, forsterkes denne atferden, som kan være en ond sirkel, hvis du ikke søker behandling. Miljømessige faktorer kan også spille en rolle, men de viktigste grunnene ser ut til å være av biologisk art.

Symptomer og farene ved uspesifiserte vane- og tvangshandlinger

Fordi denne lidelsen er av uspesifisert art, kan symptomer fra flere forskjellige vane- og tvangshandlinger være til stede. Samlet sies det at løgner om tvangsmessig atferd som fører til sosiale problemer, kan være en solid indikasjon på at det er et problem. Det vil typisk være en periode med stress eller angst opp mot en tvangsmessig reaksjon, etterfulgt av en følelse av tilfredsstillelse eller glede. Denne syklusen gjentar seg, og blir mer og mer vanskelig å bryte, fordi denne oppførselen stimulerer lyst-sentre i hjernen. Hvis det ikke behandles, kan det føre til alvorlige utfordringer for mange.

Behandling av uspesifiserte vane- og tvangshandlinger

Kognitiv atferdsterapi og veiledning er to av de beste metodene for å behandle en uspesifiserte vane- og tvangshandlinger, som kan fås gjennom GoMentor. Våre tilknyttede terapeuter har spesialisert seg på denne type lidelse, og kan tilby veiledning nødvendig for å unngå farene forbundet med slike lidelser. Selv om det er ukjente faktorer, vil våre tilknyttede spesialister kunne hjelpe med å finne årsaken til problemet, for å få en tilpasset behandling.

Definisjon av uspesifiserte vane- og tvangshandlinger

En uspesifisert vane og compulsive diagnostisert hvis man viser symptomer på lignende lidelser, uten en av dem kan sies å være den dominerende. Både terapi og rådgivning er anbefalt for behandling av en uspesifisert vane og tvang.

Sliter du med en mani? Vi kan hjelpe deg. Du får 100 kr. i GoMentor-rabatt på første samtale når du booker og betaler online.

RessursCompagniet AS Janne TveitStensrud Maud Nordstrand Sissel Bru Reksten Øivind Gaarder
km fra

Se utvalgte mentorer under

Finn mentorer i ditt område

km fra
 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.