Vane- og impulsforstyrrelser

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Vane- og impulsforstyrrelserNår en person har en overveldende trang til å gjennomføre eller gjenta en handling, kan det være et tegn på en vane- og impulsforstyrrelse - en mani. En slik forstyrrelse er et problem som kan oppstå på mange forskjellige måter og avhenger av typen mani. Vane- og impulsforstyrrelser kan få folk til å være ute av stand til å motstå impulsive handlinger eller oppførsel som kan være skadelige for seg selv eller andre mennesker. Når man oppnår tilfredshet etter en tvang, forsterkes denne atferden, som kan være en ond sirkel, hvis du ikke søker behandling. Det anbefales derfor at du får råd og behandling for disse lidelsene.

Ulike former for manisk oppførsel

  • Kleptomani - en trang til å stjele små elementer med lav verdi.
  • Pyromania - når en person setter fyr på ting på for egen nytelse.
  • Spilleavhengighet - manglende evne til å slutte å spille om ting eller penger.
  • Trichotillomania - hårtåp forårsaket av en trang til å trekke håret ut med roten. Noen føler også en trang til å spise disse hårene.
  • Uspesifisert vane- og impulsforstyrrelse - når en person har symptomer fra ulike manier.

Den nøyaktige årsaken til disse forstyrrelser er ikke kjent, men det antas at det gjelder fysiske og psykologiske faktorer. Noen mennesker har høyere risiko for å utvikle disse lidelsene, særlig hvis noen i familien lider av det samme. Problemer i hjernen eller hormonell ubalanse kan være en del av årsaken. Så det er en rekke faktorer som kan føre til ulike vane- og impulsforstyrrelser, derfor er det viktig å være oppmerksom på symptomer.

Symptomer og farene forbundet med vane- og impulsforstyrrelser 

Det kan være mange forskjellige symptomer på vane- og impulsforstyrrelser, men det handler ofte om evne til å motstå noe spesielt som kan være farlig eller ulovlig. De følelsesmessige symptomer kan være angst før du gjør noe farlig eller ulovlig, uaktsomhet før, så anger eller skyld umiddelbart etter handlingen. Det kan være vanskelig å få øye på, men det har en rekke bivirkninger i en persons liv, som kan være lettere å oppdage. Disse bivirkningene kan være pengeproblemer (i tilfelle av spilleavhengighet) eller hårtap (i tilfelle av trichotillomania). Mangel på behandling kan føre til mange alvorlige problemer. Fra tid til annen, viser mennesker symptomer på ulike vane- og tvangshandlinger uten at det kan spesifiseres nærmere. I disse tilfellene vil diagnosen uspesifisert vane- og tvangslidelse bli stilt. Denne lidelsen har en ukjent natur, noe som kan gjøre det vanskelig å håndtere. GoMentor har en plattform som tilbyr online terapi også for uspesifisert vane- og tvangshandlinger. 

Behandling av vane- og impulsforstyrrelser 

En slik forstyrrelse kan lett forveksles med andre mer alvorlige psykiske lidelser, som manisk bipolar lidelse. Manisk oppførsel ligner svært på vane- og impulsforstyrrelser og det er de bakenforliggende årsakene som skiller de psykiske lidelsene. Det er derfor spesielt viktig å få en diagnose og kartlagt behandlingsmuligheter fra en psykolog eller terapeut. Samtaleterapi og krav til oppførselen er en sentral del av behandlingen. GoMentor har en rekke tilknyttede ekspert som har lang erfaring med en rekke ulike psykiske lidelser. Ved hjelp av veiledning og støtte kan du finne veien tilbake til en sunnere hverdag. 


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.