Spiseforstyrrelser

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

SpiseforstyrrelserNår vi snakker om å spiseforstyrrelser, så er det ikke nødvendigvis å hoppe over et måltid eller miste noen kilo. I noen tilfeller kan det være overspising eller begrenset matinntak. Ved overdrevet inntak av mat eller sulting, er gjerne spiseforstyrrelsene et uttrykk for andre problemer. Den gode nyheten er at man kan få hjelp med terapi og rådgivning.

Vanlige spiseforstyrrelser

De fleste som har et problem med mat og spising, lider av en av disse hoved-spiseforstyrrelser:

  • Anorexia Nervosa - Nervøs spisevegring eller anoreksi. Dette kan best forklares med en ubønnhørlig ønske om å gå ned i vekt. Disse personene føler de ikke kan bli tynne nok, og dette er et problem på grunn av flere faktorer. Selv om den menneskelige kropp kan gå uten mat, så det er nødvendig med en viss mengde mat hver dag for å fungere effektivt i hverdagen. Når folk sulter seg, frarøver man kroppen noen nødvendigheter, og dette har store konsekvenser for kroppen.
  • Bulimia nervosa - Nervøse spiseanfall. Folk som lider av denne spiseforstyrrelse, går som regel gjennom to distinkte stadier. I den første "fråtse-fase" så overspises det. De bruker ekstreme mengder mat, noe som i seg selv er usunt. For å gjøre det godt igjen, gjennomgår de en “rengjøringsfase", der de bruker forskjellige metoder for å kvitte seg med den store mengden av mat de har spist.
  • Binge Eating Disorder - Tvunget overspising, hvor en person gjennomgår en serie av bulimia nervosa etapper og har problemer med å komme ut av den onde sirkelen, er dette ofte omtalt som en tvangsmessig overspising.
 

Andre spiseforstyrrelser

De ovennevnte lidelser er de mest normale typer av spiseforstyrrelser, men det er flere andre typer som er mer sjeldne, men like viktig å kjenne igjen og søke hjelp med. Folk kan lide av en rekke andre spiseforstyrrelser fra Trikofagi (tvangsspising av hår) til Geophagia (spise jord) i tillegg til de tre hovedtyper.

Behandling av spiseforstyrrelser

Noen leger forskriver antidepressiva for å overvinne spiseforstyrrelser, men det er mange potensielle bivirkninger av Prozac og andre antidepressiva. Det som fungerer best for mange, er en kombinasjon av rådgivning fra en terapeut eller psykolog. Hvis du foretrekker en mer privat måte å behandle din spiseforstyrrelse, så finnes det andre alternativer. For eksempel, kan terapi på nett for spiseforstyrrelser være en god hjelp for mange. På den måten kan du spare penger, mens de får den behandling og støtte som trengs for å bli kvitt spiseforstyrrelsen og gjenoppta et normalt liv. 

Definisjon av spiseforstyrrelser

En spiseforstyrrelse kan defineres som en ekstremitet i forbindelse med mat. Dette kan enten være å spise for mye, spise for lite eller bli kvitt inntak av mat gjennom oppkast, avføringsmidler eller andre metoder. Både menn og kvinner i alle aldre kan bli påvirket av denne lidelsen.

Symptomer på spiseforstyrrelser

Symptomer på Anorexia Nervosa kan være benskjørhet, gulaktig tørr hud, alvorlig forstoppelse m.m. Personer som lider av bulimi nervosa kan oppleve sår hals, ødeleggelse av tannemaljen, gastrointestinale ubehag og andre problemer. Ved tvangsmessig overspising kan det oppstå symptomer som fedme og psykiske problemer som depresjon, angst og ulike personlighetsforstyrrelser.

Uspesifisert spiseforstyrrelse

I tillegg til de vanlige spiseforstyrrelser du har hørt om, er det noen andre spiseforstyrrelser som påvirker mennesker. Selv om noen av dem faller inn under samme paraply som de tre andre typer spiseforstyrrelser, bør man være oppmerksom på at hvis du, eller noen du kjenner, har uvanlige matvaner eller har klager om problemer med magen, hals eller munn.

Sjeldne, men farlige spiseforstyrrelser:

  • Trikofagi - Dette begrepet beskriver mennesker som har en forkjærlighet for å spise hår og faktisk opptar mye av det, noe som fører til ubehag i magen.
  • Ortoreksi - ortoreksi. Ikke alle er enig i at dette er en spiseforstyrrelse, men dette begrepet ble introdusert av Steven Brandman, en lege som arbeider med mennesker som er altfor opptatt med å spise sunt.
  • Geophagia - Denne spiseforstyrrelse handler om mennesker som spiser jord.
  • Pica - Personer som har en trang til å spise uspiselige ting som normalt ikke inngår i maten, som lider av Pica.

Andre sjeldne spiseforstyrrelser

De ovennevnte fire eksempler er ikke en omfattende liste over de andre spiseforstyrrelser, som påvirker noen mennesker. Det finnes en rekke andre ekstreme spiseforstyrrelser oppdaget i løpet av de siste årene, som strekker seg til å spise skarpe gjenstander. Selv om noen av disse spiseforstyrrelser virker sprø og merkelige, så det er viktig å innse at disse menneskene har et problem.

Få hjelp til å overvinne din spiseforstyrrelse

Hvis du blir truffet av en uvanlig spiseforstyrrelse, er det ekstremt viktig at du får hjelp utenfra. Sjansene for å bli kvitt din spiseforstyrrelse avhenger av terapi fra noen som er opplært til å hjelpe med et bredt spekter av spiseforstyrrelser. Det finnes mange ulike alternativer for de som ønsker å få hjelp. For de som ønsker å spare penger eller få hjelp på en hyggelig måte i sitt eget hjem, er terapi på nett en aktuell behandlingsmåte.

Definisjon av uspesifisert spiseforstyrrelse

Foruten de offisielle medisinske indikasjoner for Anorexia Nervosa, Bulimia nervosa og tvangsmessig overspising, finnes det spiseforstyrrelser definert som unormale spisevaner. Spiseforstyrrelser er generelt preget av ekstreme matvaner - enten å spise for mye, spiser for lite eller spise mye og så kaste opp.

Symptomer på uspesifisert spiseforstyrrelse

En av de viktigste symptomene som er vanskelig å overse, er motvilje til å spise foran andre mennesker. De fleste som har uvanlige spiseforstyrrelser vil mest sannsynlig foretrekke å gjøre dette alene. På grunn av dette vil de spise ganske normal i selskap med andre mennesker, eller ikke spise med andre. Uansett, hvis du oppdager at noen har bemerkelsesverdig matvaner, men du kan ikke definere det, så dette kan være fordi en av de sjeldnere typer spiseforstyrrelser.

 

Finn din mentor i listen under eller ved å trykke på 'Finn ekspert'-knappen til høyre på siden. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.