Søvnvansker - GoMentor

Søvnvansker

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Enten det gjelder mangel på søvn, overdreven søvn eller forstyrret søvn, så det er mange forstyrrelser i denne sammenheng som kan påvirke denne viktige delen av menneskets liv. Årsakene til søvnforstyrrelser kan variere fra person til person, men det er generelt snakk om noen fysiske og psykiske årsaker.

GoMentor er tilknyttet en rekke terapeuter og psykologer, som tilbyr online behandling for søvnforstyrrelser. Før vi kommer til hvordan du kan få hjelp med søvnforstyrrelser, vil vi gi litt mer informasjon om dette emnet som kan interessere deg.

Ulike typer søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser kan deles inn i to hovedkategorier, avhengig av hvordan de påvirker søvnrytme. Nedenfor er noen raske fakta om dyssomnia og parasomni.

Dyssomnia

Disse forstyrrelsene er knyttet til overdreven søvn eller forstyrret søvnmønster.

 • Insomnia - som ikke kan tilskrives medisinske eller psykologiske årsaker. Narkotikabruk eller misbruk av rusmidler er heller ikke til stede i denne tilstanden.
 • Økt søvnighet - Altfor dype eller lange perioder med søvn.
 • Narkolepsi - overdreven søvnighet på dagtid inkludert plutselige "søvnanfall".
 • Søvnapné - søvn blir avbrutt av uregelmessig pust.
 • Soverytmeforstyrrelse - våkne opp og sove på forskjellige tider av døgnet.
 • Uspesifisert dyssomnia - når en person som viser symptomer på en rekke søvnforstyrrelser innenfor dyssomnia.
 

Parasomni

Slike forstyrrelser fører til unaturlig atferd, følelser, drømmer eller bevegelser før, under eller etter søvn. Disse påvirker overgangen mellom søvn og våkenhet.

 • Mareritt - mareritt under REM-søvn som inneholder angst og redsel som kan få en person til å fullstendig våkne opp. Du husker vanligvis drømmen og årsaken til frykt.
 • Sove Terror - i motsetning til mareritt, så kan folk med søvn horror bare delvis våkne opp fra drømmen, som ikke oppstår under REM-søvn. I tillegg til personen vanligvis husker ikke hva årsaken til frykten var i drømmen.
 • Søvngjengeri - når en person går i dvale.
 • Uspesifisert parasomni - dersom en person viser symptomer på forskjellige parasomni, men kan ikke bli assosiert med et enkelt, er denne diagnosen brukes.

Årsaker til søvnforstyrrelser

Søvnapné - problemer med å puste under søvn - er den eneste søvnforstyrrelse som kalles arvelig. Men biologiske faktorer spiller en viktig rolle i alle typer av søvnforstyrrelser. Andre årsaker kan være psykisk eller fysisk sykdom og alderdom. Det er også visse typer medisiner, som kan føre til søvnforstyrrelser. Uansett årsak, er det en rekke symptomer som oppstår i løpet av denne type forstyrrelse.

Symptomer og farene forbundet med søvnforstyrrelser

Symptomer varierer i henhold til type, men primært påvirker de et individs søvnmønster på forskjellige måter. Den generelle farer forbundet med det er at de kan påvirke hvor mye hvile en får hver natt, noe som kan føre til problemer i løpet av dagen. Andre kan utvikle psykiske lidelser som depresjon, fordi de ikke kan sove normalt.

Behandling av søvnforstyrrelser

Selv om den eksakte behandlingsmetoden kan variere avhengig av hvilken type søvnforstyrrelse det er, finnes det profesjonelle terapeuter på GoMentor som kan håndtere alle typer, da de har spesialisert seg på dette feltet. De kan gi deg informasjon om de ulike aspekter av søvnforstyrrelser, og gi råd om hvordan man skal håndtere søvnproblemer. I tillegg har GoMentor et forum hvor du kan få støtte fra andre som har de samme problemene. For noen mennesker, er det nettopp dette som avgjør om de kan gjøre det gjennom søvnproblemene og gå tilbake til et sunt liv.

Definisjon av søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser er problemer forbundet med å sove, inkludert å sovne, våken under søvn og andre lignende problemer. Terapi og rådgivning er finnes som behandling for søvnforstyrrelser.

 

Relaterte blogginnlegg

På tur i naturen reduserer stress og angst?

På tur i naturen reduserer stress og angst? - Ja, forskning viser at det å tilbringe tid ute i naturen er godt??❤️ for oss❣️ Det har vel...

Her får du et PERSONLIG møte med meg, GRATIS TIPS og ØVELSE for hvordan du kan PUSTE litt

Her får du et PERSONLIG møte med meg, GRATIS TIPS og ØVELSE for hvordan du kan PUSTE litt - Jeg tror ikke vi er ment til å bære alt alene og deler derfor noen av mine personlige tank...

Krise og smerte - om å ha det bra selv når det er krise

Krise og smerte - om å ha det bra selv når det er krise - Denne våren ble mer annerledes for oss alle enn jeg tror noen hadde kunnet forestille seg ...

Gikk en tur på stien... og møtte IKKE skogens ro!

Gikk en tur på stien... og møtte IKKE skogens ro! - Her går jeg en tur på stien... og møter IKKE skogens ro, MEN snarere en HINDRING!Hva gjør ...

Hvordan går det i hverdagen? Trives du?

Hvordan går det i hverdagen? Trives du? - Hvordan går det i hverdagen? Trives du og blomstrer? ? Eller kjeder du deg litt og har git...

Jeg har ikke TID!?

Jeg har ikke TID!? - Ofte hører vi andre si at "Jeg har ikke tid... eller skulle ønske jeg hadde hatt MER tid!"...

Har du "feber" foran høytider og føler deg nærmest syk av spenning?

Har du "feber" foran høytider og føler deg nærmest syk av spenning? - Vi har utrykket «reisefeber» når vi snakker om hvordan vi helt plutselig kan endre adferd ...

5 enkle verktøy for hvordan du kan ivareta deg selv litt ekstra!

5 enkle verktøy for hvordan du kan ivareta deg selv litt ekstra! - Kjenner du at du gruer deg mer enn du gleder deg til høytider eller begivenheter?Da kan de...

En annerledes jul

En annerledes jul - Hva betyr julen for deg ? Blir du stresset ? Kjenner du på ensomheten ? Hvilke forventning...

"Bank, Bank". "Hvem der?" "Hei, det er helsen din som kommer med Lumbago og andre symptome

"Bank, Bank". "Hvem der?" "Hei, det er helsen din som kommer med Lumbago og andre symptome - Jeg brenner for at alle skal ha det bra med seg selv- spesielt på innsiden. Jeg ønsker å s...

Få hjelp med dine søvnvansker

Esben Andersen Reidun Syversen Kari Ann Egeland Monica Ervik Anna Lena Eldøy
Finn hjelp i nærheten km fra

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.

Denne siden tar i bruk informasjonskapsler for å sikre deg en god brukeropplevelse på hjemmesiden vår. Les mer