Tilpasningsforstyrrelser

af GoMentor

Sidst opdateret 13.10.2021

Reviewer Troels Sletved

Tilpasningsforstyrrelser

Tilpasningsforstyrrelser

Store endringer i livet, enten på jobb, i forhold eller på andre måter, kan føre til stress. De fleste kan håndtere stresset forårsaket av store endringer, mens andre kan oppleve forskjellige tilpasningsforstyrrelser. Det finnes ulike symptomer som kan variere i intensitet, men de handler alle om manglende evne til å nyte livet. Når symptomene skyldes en identifiserbar situasjon som har ført til stress i en persons liv, så det kan være snakk om tilpasningsforstyrrelser, selv om det minner om psykiske lidelser som depresjon eller angstlidelser. Siden de fleste tilpasningsforstyrrelser bli verre over tid hvis den ikke behandles, kan det føre til langvarige, alvorlige psykiske lidelser. Derfor har vi tilknyttet en rekke psykologer, psykoterapeuter og coacher her på GoMentor, som kan hjelpe og gi råd for håndtering av tilpasningsforstyrrelser.

Ulike typer tilpasningsforstyrrelser

  • Tilpasningsforstyrrelse med angst - angst forårsaket av store endringer i en persons liv.
  • Tilpasningsforstyrrelse med depresjon - depresjon forårsaket av store endringer i en persons liv.
  • Tilpasningsforstyrrelse med atferdsforstyrrelse - atferdsproblemer er et resultat av store endringer i en persons liv.
  • Tilpasningsforstyrrelse med angst og depresjon - endringer i livet som kan føre til problemer med både angst og depresjon.
 

Grunner for tilpasningsforstyrrelser

Den primære årsaken til tilpasningsforstyrrelser er en hendelse eller situasjon i livet, som fører til svært belastende stress. Selv om de fleste mennesker klarer og takle livets nedgangstider, er det noen som bryter ned og begynner å vise symptomer på andre psykiske lidelser. Årsaken til disse forstyrrelser er ikke kjent, men det antas at det er genetisk bestemt. Det er i hovedsak kvinner som rammes av disse lidelsene, og selv om årsaken til dette ikke er kjent, så det er viktig å være oppmerksom på symptomer, slik at du kan reagere i tide.

Symptomer og farene forbundet med tilpasningsforstyrrelser

Symptomer på tilpasningsforstyrrelser er vanligvis en indikasjon på at det er andre psykiske lidelser. For eksempel folk som lider av tilpasningsforstyrrelse med angst, opplever symptomer assosiert med angstlidelser og dermed pusteproblemer, økt hjertefrekvens og andre fysiske og psykiske problemer. Selv om symptomene kan variere fra person til person, avhenger det av presis diagnose, for problemene vil ikke forsvinne selv om du ignorerer dem. Tvert imot, er det en risiko for at hvis den ikke behandles, kan det føre til andre alvorlige mentale forstyrrelser.

Behandling av tilpasningsforstyrrelser

I enhver behandling, er det første skrittet å søke hjelp. Her på GoMentor, tror vi at et langvarig behandlingsløp kan hjelpe folk til å bli flinkere til å håndtere stress forårsaket av ulike endringer i livet sitt. Behandling av tilpasningsforstyrrelser kan være en lang prosess, men ved å tilby online terapi og online coaching gjør vi det lettere å få den hjelpen du trenger, uavhengig av tid og sted. Våre profesjonelle terapeuter har spesialisert seg på disse lidelsene. Videre har vi laget et selvhjelpsforum her på GoMentor hvor du kan få støtte til å komme gjennom tilpasningsforstyrrelser, samt få informasjon om hvordan de kunne håndtere stress.

Du kan lese mer her om muligheten for å bestille en psykolog på nett, online coach eller finne hjelp i nærheten av deg: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Drammen.

Finn din samtalepartner i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn mentor'.

Definisjon av tilpasningsforstyrrelser

Tilpasningsforstyrrelser er en stressrelatert lidelse, og kan gjøre en person ute av stand til å takle forandringer i livet. Både terapi og rådgivning er anbefalt under behandling av tilpasningsforstyrrelser, slik at sykdommen ikke fører til andre alvorlige problemer

Få hjelp med tilpasningsforstyrrelser

May Brit Strand Nordanger Lindis Ljøterud Susanne Borge Mariann Marthinussen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.