HSP - høysensitivitet

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

HSP høysensitivitet

Tidligere mente man at høysensitive mennesker hadde en feil som kunne føre til problemer gjennom livet. Selv om det kanskje er tilfelle i enkelte situasjoner er det også mange fordeler med HSP. Det har vært mye forskning på området med alt fra Car Jung som var den første som observerte og kategoriserte noen som mer sensitive enn andre til Elaine Aron som skrev boken ”The highly sensitive person”. I dag har folk med HSP mange muligheter for å lære hvordan man lever et givende liv på tross av at man er HSP. Med riktig veiledning kan man oppnå glede og lykke i stedet for depresjon og andre mentale problemer.

Carl Jungs begrep om sensitivitet

I forfatterskapet og forskningen til Carl Jung ble høysensitivitet ansett som en årsak til utvikling av mentale lidelser senere i livet fordi sensitive barn ble preget av å ikke kunne håndtere negative opplevelser i barndommen. Dette førte til alvorlig problemer senere i livet, fordi man på daværende tidspunkt ikke var i stand til å bearbeide traumatiske opplevelser på en positiv måte. Jung var den første som isolerte og undersøkte sensitivitet, men han kom bare til å berøre overflaten av temaet. Opp gjennom årene har forskningen hans lagt grunnlag for ytterligere forskning av sensitivitet og HSP.

Jungs tidlige arbeide med denne psykologiske persontypen relatere seg til mangler hos mennesker på dette mentale stadiet. Med tiden og i takt med at man har funnet ut mer og mer om hvordan hjernen fungerer er det blitt allmenn anerkjent at man som HSP absolutt kan være en fornøyd, produktiv del av samfunnet. Med den rette coachingen og terapien kan man få hjelp til å håndtere omverdenen i et større perspektiv.

 

Er du høysensitiv?

Hvis man svarer ærlig på disse spørsmålene kan det hjelpe deg å finne ut om man muligens er en høysensitiv person.

  • Er du spesielt sensitiv i forhold til smerte?
  • Har du en livlig fantasi?
  • Blir du lett rørt av musikk?
  • Er du dårlig til å håndtere utfordringer i hverdagen?
  • Blir du opprørt når det skjer flere ting på en gang?

Selv om du kan svare ja på disse spørsmålene er ikke det entydig med at man er høysensitiv, dette er bare noen symptomer som mange HSP’er opplever. Selv om spørsmålene over kan gi et bilde av om man er høysensitiv eller ikke, bør man få en ordentlig undersøkelse hvis man vil ha et sikkert svar. Profesjonelle innen mental helse kan fortelle med en større sikkerhet om man er en Høysensitiv person eller ikke. Hvis man får bekreftet at man er høysensitiv er det ingen grunn til å få panikk. I dag trenger det ikke å være et problem at man er høysensitiv. Før i tiden kan det kanskje ha medført problemer, men i dag kan man som HSP, gjennom terapi og rådgivning, lære å leve livet fullt ut akkurat som alle andre.

Lære å leve (og prestere) som HSP

Hvis man er HSP vil psykoterapi og coaching i stor grad kunne hjelpe med å få et letter og bedre liv. Ofte vil høysensitive personer som ikke forstår hvorfor de reagerer som de gjør bli deprimerte eller få andre alvorlige mentale problemer. Det er ekstra stor risiko for dette om man ikke får noe hjelp utenifra.

Psykoterapi og coaching kan hjelpe deg med

  • Å lære og reagere og agere bedre i sosiale situasjoner
  • Å bryte ned fordommer om at høysensitive personer er svake eller ute av stand til å oppnå noe
  • Å bryte ned tidligere fordommer om HSP
  • Å arbeide effektivt med de redskapene man har

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.