Vanskelig å sette grenser?

Skrevet d. 19-4-2022 12:29:47 af Helga Hem - Gestaltterapeut, Psykoterapeut, Terapeut

Noen ganger ser vi det ikke før etterpå. At vi burde ha sagt nei, eller at vi burde ha sagt ifra. Så er vi midt i situasjonen og det føles som om det er for sent.

Når vi har mange slike opplevelser, kan det etter hvert slite veldig på oss. Slitasjen kan få ulike uttrykk, som slitenhet eller tristhet eller en følelse av å være tom eller sint.

Så spørsmålet er: hvor er det det glipper? Når er det vi sier ja når vi mener nei. Og ikke minst: hvorfor gjør vi det?


Jeg tror det kan være lurt å dele opp prosessen for å finne ut hvor det skorter for den enkelte og jeg liker å tenke på det som tre faser: 


1: kjenne sin egen grense

2: uttrykke sin egen grense

3: tåle konsekvensene av å ha gjort detHvis du har problemer med en av disse tre, så kan det fort være at du har problemer med alle, og da kan det hende du oftere enn du ønsker, befinner deg i en situasjon hvor du burde satt en grense, men ikke gjorde det. 


Dette går det an å jobbe med i terapi, og det kan være ganske spennende. Ofte når man begynner å tenke på dette med grenser sammen med en terapeut, så avdekkes det så mye som egentlig ikke er så forferdelig vanskelig å gjøre noe med.
Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.