Seksuelle overgrep

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Seksuelle overgrepOm du blir tvunget til å gjøre noe seksuelt er det snakk om et overgrep. Kanskje har du sagt ja til å kysse noen, men ikke av den grunn sagt ja til å gjøre noe seksuelt utover det. Hvis noen overskrider dine intime og seksuelle grenser er det et overgrep – dette er ikke bare når en fremmed person forgriper seg på deg, men også mennesker du kjenner. Det kan være en venn, familie, kjæreste og ektefelle. De fleste som opplever et seksuelt overgrep kjenner personen som forgriper seg på dem. Det skjer ofte i hjemmet eller andre familiære steder. Det er både menn og kvinner som blir utsatt for overgrep, men det er et tydelig flertall av kvinner.

Sånn oppdager man seksuelt overgrep

Det er viktig å understreke at det ikke finnes noen helt sikre tegn på at det er skjedd et seksuelt overgrep. Det finnes seksuelle overgrep med og uten fysisk kontakt. Eksempler uten fysisk kontakt er bla. blotting, tvinges til å kle av seg verbalt, muntlig trakassering og seksuell trakassering. Eksempler med fysisk kontakt er bl.a. berøring av kjønnsorgan mot egen vilje eller å bli tvunget til å berøre kjønnsorgan og tvinges til seksuelt samvær. Det er noen symptomer som man kan legge merke til hvis man har mistanke om at noen man kjenner har blitt utsatt for overgrep.

De typiske tegnene man skal være obs på er:

 

Seksuell mishandling

Seksuell mishandling er et bredt begrep og det kan variere i hvor alvorlig og voldsomt det er. Det er også en av de mest forhatte formene for misbruk. Det å forgripe seg seksuelt på et menneske som ikke samtykker er en forferdelig og ofte følelsesmessig traumatiserende opplevelse som kan føre til langvarig psykiske vanskeligheter. Som for alle andre former for mishandling kan ofrene være både unge, gamle, menn og kvinner. Voldtekt, pedofili, insest er alle forskjellige variasjoner og alvorlighetsgrader av mishandling.

Sånn oppdager man seksuell mishandling

Dessverre kan seksuell mishandling være ekstremt vanskelig å oppdage siden ofrene ofte er alt for redde eller flaue til å snakke om opplevelsene sine. Noen ganger vil offeret oppleve en følelse av at det er hans eller hennes egen skyld, selv om det ikke stemmer. Derfor er det viktig å huske at det at det aldri er noen som ber om å bli seksuelt mishandlet. For å være oppmerksom på ofre av seksuell mishandling kan man prøve å observere om en person har problemer med berøring eller reagerer voldsomt på i forbindelse med bestemte personer. En irrasjonell frykt for en bestemt person kan være et tegn på seksuell mishandling hos både barn og voksne. Man kan også holde øye med personer som alltid reagerer når de er i nærheten av en bestemt person på jobben eller andre steder hvor disse forbrytelsene kan ha funnet sted.

Vanlige reaksjoner etter seksuell mishandling:

Hver eneste form for seksuell mishandling er en krenkelse og kan være vanskelig å bearbeide for de fleste. Skam, skyldfølelse og rusmisbruk kan være andre resultater av det. Det er viktig at man som pårørende eller bekjent er sympatisk og forstående – det kan føre til psykiske skader på offeret hvis man presser han eller henne til å snakke om og dele det på feil måte. Hos barn kan de langsiktige konsekvensene være vanskelig å forutse og håndtere og føre til psykiske lidelser som boderline-tilltand eller dissociative identitetsforstyrrelse. Man bør også være oppmerksom på – selv om dette er langt fra en hovedregel – at personer som har blitt seksuelt misbrukt som barn kan være mer tilbøyelig til å ende med rusmisbruk senere i livet.

Sånn håndterer man seksuelt overgrep og mishandling

Om man prøver å hjelpe en venn gjennom en traumatisk opplevelse eller man selv har vært offer for et seksuelt overgrep eller mishandling er det mulig å finne hjelp. Hos GoMentor kan våre tilknyttede mentorer hjelpe deg med å bearbeide de vanskelige følelsene og det ubehaget som oppstår etter en mishandlingssituasjon. Med de online redskapene som du får til rådighet minsker risikoen for voldsom psykisk effekt på lang sikt. Her tilbyr vi med GoMentor.no som plattform online terapi, sånn at du og dine nærmeste kan få hjelp til å komme videre på best mulig måte. Ønsker du eller dere å møtes personlig med en psykolog eller psykoterapeut er dette også mulig. Det er viktig å huske at det ikke er din skyld at du har blitt utsatt for dette – og det er hjelp å få!

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.