Psykisk vold og mishandling - Finn hjelp her - GoMentor

Psykisk vold

Skrevet av GoMentor

Psykisk voldPsykisk vold er en form for mishandling på groveste vis. Det er svært vanskelig å bevise at det finner sted og det påstås at det er den mest vanlige typen mishandling. Det viser seg oftest når en person utsetter en annen person for en atferd som kan medføre emosjonelle skader hos offeret. Dette skjer ved gjentakende og bevist påføring av psykologiske aggresjonshandlinger fra en person til en annen. Det bunner ofter i en maktkamp og kan manifistere seg i forskjellige områder i livet. Man kan oppleve psykisk vold i hjemmet, i parforholdet, mellom ektefeller, søsken eller foreldre og barn, samt på arbeidsplassen mellom arbeidsgiver og medarbeidere eller innbyrdes. 

Slik oppdager man psykisk vold


Det er vanskelig å gjøre rede for spesifikke atferdsmønstre i forbindelse med psykisk vold. Dog kan gjentakende og overlagte handlinger med karakter av pyskologisk aggresjon være uttrykk for det. Slike handlinger kan ofte deles inn i underkategorier, slik som verbal aggresjon, dominerende atferd, sjalusi og til og med økonomisk kontrollerende atferd. Verbal aggresjon er mest tydelig for omverden, mens dominerende atferd kan være mer diskret. Det kan omhandle forsøk på å kontrollere hvem vedkommende er med, hvordan de kler seg eller hva de spiser. Psykisk vold kan være et resultat av frykt for å skade offeret fysisk, fordi det er noen man er glad i. En person som ønsker å være i fullstendig kontroll i et mellommenneskelig forhold - uavhengig av forholdets karakter - er potensielt en psykisk mishandler. Pyskisk mishandlng er dermed aldri uttrykk for en enkelt handling, men gjentakende atferd. 


Typiske tegn på psykisk vold og mishandling hos offeret:

  • Kronisk depressjon
  • Angst
  • Post-traumatisk stress syndrom
  • Uttrykker ofte redsel og frykt
  • Dissosiasjon
  • Uttrykker mangel på personlig frihet
  • Ungåelsen av sosiale settinger og isolasjon 

 

Slik håndterer man psykisk vold


Her hos GoMentor forstår vi at psykisk vold er ytterst reelt og enormt skadende for de som utsettes for det. Våre tilknyttede spesialister kan hjelpe deg med å sortere og bearbeide de opplevelsene du har vært igjennom og hjelpe deg tilbake til en fungerende og trygg hverdag. Samtidig vil våre mentorer forsøke å hjelpe deg med å komme deg ut av den situasjonen du befinner deg i, hvor du utsettes for psykisk vold og mishandling. Gjennom vår resursser kan vi tilby online terapi, slik at du kan få behandling hvor og når det måtte passe deg. Ønsker du å snakke personlig med en psykolog eller psykoterapeut kan du også avtale fysisk fremmøte, alt etter dine ønsker og behov. 

Finn din mentor i listen undere eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

 

Har du opplevd psykisk vold? Vi kan hjelpe deg. Du får 100 kr. i GoMentor-rabatt på første samtale når du booker og betaler online.

Ingvild Bø Rød Ina Marita Fostervoll Johannes  Kyvik Filip Bekkelund
km fra

Se utvalgte mentorer under

Finn mentorer i ditt område

km fra
 

Finn din samtalepartner

Har du opplevd psykisk vold? Vi kan hjelpe deg. Du får 100 kr. i GoMentor-rabatt på første samtale når du booker og betaler online.

Ingvild Bø Rød Ina Marita Fostervoll Johannes  Kyvik Filip Bekkelund
Få hjelp online fra kun 169 kr./uke

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.

Denne siden tar i bruk informasjonskapsler for å sikre deg en god brukeropplevelse på hjemmesiden vår. Les mer