Fysisk mishandling

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Fysisk mishandlingFysisk mishandling er formen for mishandling som oftest blir anmeldt. Det skyldes som regel at det er vanskelig å holde slik mishandling skjult. Fysisk mishandling og vold innebærer påføringen av en hvilken som helst fysisk smerte på en person. Det er et alvorlig problem som kan ramme hvem som helst. En mishanlder søker aktivt å skade andre på forskjellige måter, som ofte skjer gjennom slag, spark og dytting. Det er dog kun mishandkeren sin fantasi som setter grenser for hvordan man kan påføre andre skade. Fysisk mishandling kan dermed resultere i både mindre og større skader og vil også ofte føre til mye frykt hos offeret, som kan bli værende lenge etter mishandlingen har opphørt. En mishandler og et offer kan ha ulike relasjoner til hverandre, og man kan se det innenfor familierelasjoner, som partnere og foreldre/barn, eller på arbeidsplasser eller utdanningsinstitusjoner. 

Slik oppdager du fysisk mishandling


Selvom logikken tiliser at fysisk mishandling er den typen mishandling som det er lettest å få øye på, kan det ofte være vanskelig å være sikker på sine observasjoner. Ofte vil erfarne mishanldere sikre seg om at det ikke blir langvarige skader på synlige steder på offerets kropp. Hvis det skulle skje at man får tydelige merker, vil offeret forsøke å skape historier og unnskyldninger for å forklare merkene. Offrene som har levd i en hverdag fylt av frykt og smerte vil ofte prøve å unngå å fortelle om mishandlingen, i frykt for hva konsekvensene kan bli i form av ytterligere mishandling. Dersom offeret ikke forteller om sin situasjon kan det være vanskelig å bevise fysisk mishandling. Det finnes dog noen indikasjoner som kan bekrefte dine mistanker om fysisk mishandlng.


Typiske tegn på mishandling og vold:

  • Uforklarelige merker på kroppen 
  • Gjentakende skader som ikke kan forklares 
  • Unnvikende oppførsel når man konfronteres om merkene/skadene 
  • Gamle arr og skader 

Dersom mishandlingen får mulighet til å pågå over lenger tid vil det ofte kun utvikle seg til å bli et mer alvorlig problem. Misbruket eskalerer ofte over tid, og dermed øker risikoen for alvorlige og langvarige skader, som også kan gi psyiske utfordringer. Frykt, skam, fornektelse og lav selvverd er alle vanlige og sannsynlige følelser å kjenne på. 

Slik håndterer du fysisk mishandling


Fysisk mishandling er et alvorlig og akutt problem, som ofte ikke har en enkel løsning. Det har alvorlige og ofte langsiktige konsekvenser, både for mishandleren og offeret. Hvis et offer løsriver seg fra situasjonen, vil det kreve en både dramatisk og fullstending omveltning av ens liv og hverdag, og dette oppleves som både tøft og utfordrende for mange. Noen opplever at de føler at de fortjente mishandlingen og andre fornekter det som har foregått. Det vil muligens også være snakk om strafferettslige forhold som må håndteres av de riktige instansene. Her hos GoMentor tilbyr vi behandlere som kan bistå med de emosjonelle skadene man har som følge av mishandlingen. Her kan du finne en psykolog eller terapeut som kan møte deg personlig eller gjennomføre samtaler via vår online-portal, alt etter dine behov og ønsker. 


Finn din samtalepartner i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden.  

Trenger du en å snakke med?

Filip Bekkelund Anne Sloth Dieserud Mariann Marthinussen Anna Lena Eldøy
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.