Sjokk og traumer

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Sjokk og traumerSjokk

Sjokk er en meget sterk psykologisk reaksjon som kan sees ved plutselige ytre hendelser som er truende, skremmende eller som innebærer trussel eller tap. Slike sjokk kan føre til traumer, som kan gi føre til vanskeligheter i ettertid. Den første tiden med sjokk kan være vanskelig å håndtere, og noen ganger glemmer man å få den hjelpen man kanskje trenger. Psykisk sjokk kan arte seg i form av forvirring, uklarhet, overveldende angst og urolig atferd hvor personen kan gå eller løpe omkring uten mål eller mening. Hos andre kan psykisk sjokk arte seg i form av apati. Personen blir helt lammet og ser tomt fremfor seg med et fjernt blikk. Noen kan reagere med sterkt ukontrollert sinne.

Traumer

Enkelte hendelser i livet kan overbelaste en persons sinn i en slik grad at personen kan kollapse, fordi psyken og sinnet har blitt skadet på grunn av det resulterende stress. Et traume er en skade på en persons psyke (sjel, sinn) som et resultat av en traumatisk hendelse. Det er ulike årsaker til traumer, men både terapi og rådgivning anbefales som en del av et behandlingsforløp. For noen mennesker, skal det bare en hendelse til, mens andre kan oppleve en rekke hendelser før de opplever et traume. Bivirkningene av traumer kan variere i henhold til årsaken av traumer. Det samme gjelder for symptomene. Hvis du ikke får riktig behandling, er det en risiko for å utvikle andre alvorlige psykiske lidelser som post-traumatisk stress-syndrom. Her på GoMentor kan man finne psykologer og terapeuter som tilbyr online terapi for alle former for traumer. Før vi viser deg hvordan du kan få hjelp med symptomer på traumer, vil vi presentere flere nyttige fakta.

Ulike typer traumer

Dette er noen av hovedårsakene til traumer:

  • Sjokk - traumer som finner sted rett etter en stor, stressende hendelse.
  • Misbruk - traumer forårsaket av langvarig fysisk, psykisk eller seksuelt misbruk.
  • Krig - denne typen oppfattes av folk som har opplevd en krig.
  • Vold - traumer forårsaket av vold.
  • Ulykker - traumer som oppstår etter en større ulykke, selv i situasjoner uten fysisk skade.
  • Uspesifiserte grunner - når det er symptomer på traumer, og årsaken er ukjent.
  • Barndom - traumer forårsaket av en hendelse før barnet er seks år.
 

Symptomer og farene forbundet med traumer

Traumer kan bli sett på som ekstremt stress, som har en langsiktig fysisk og psykologisk effekt på den menneskelige hjerne. Symptomene er mer intense enn i tilfellet med vanlig stress. På kort sikt kan det føre til manglende evne til å snakke eller bevege seg automatisk. Etter at årsaken til traumer er over, kan det føre til tap av hukommelse, slik at alle minner om den traumatiske hendelse undertrykkes. Hvis du ikke får behandling, et traume føre videre til søvnløshet, irritabilitet og andre psykiske problemer. Men det er mange moderne metoder for behandling for traumer, uansett årsak.

Behandling av sjokk og traumer

Her på GoMentor har vi profesjonelle terapeuter som spesialiserer seg på behandling av sjokk og traumer og symptomene som følger. Psykisk sjokk behandles vanligvis med fysisk omsorg og samtale om hendelsen i trygge omgivelser, gjerne hos en profesjonell terapeut. Selv om noen mennesker har et fint liv uten behandling, er det fare for at problemene vil forverres over tid hvis du ikke får behandling for traumer. Psykoterapi har vært brukt i forbindelse med traumer i lang tid, og nå er det også mulig å få psykoterapi nettet på GoMentor. Uansett årsak til sjokket eler traumene, kan du få hjelp med online terapi.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.