Lever du livet på en "sann" løgn?

Skrevet d. 25-10-2021 14:07:37 af May Britt Lian - Reg. Tankefeltterapeut MNLH, NLP Master Coach, Veileder

Lever du livet på en "sann" løgn?

"Hvis du i løpet av dagen snakker med personer sammenhengende i fire-fem minutter eller mer, kan det faktisk være fare for at du har løyet om noe – uten at den du snakket med merket det." - Svein Magnussen, professor Dr. Philos i kognitiv psykologi ved Universitetet i Oslo.

Tenk etter: Var du helt ærlig da du i forrige bursdag hos svigermor sa at du likte kakene hennes svært godt? Og; hvordan kan du, når du legger hodet på puten i kveld, med 100 prosent sikkerhet vite at kjæresten virkelig liker den nye frisyren din, selv om hun sa at den er fantastisk? Svaret på det sistnevnte er ikke betryggende: evnen til å oppdage løgner er svært dårlig utviklet hos mennesket.

Som coach og veileder så er jeg opptatt av ærlighet og at du blir kjent med dine indre "sannheter" fordi det kan være at de begrenser deg mer enn hva du ønsker? Og da er det tid for å finne ut av hva som egentlig er sant ut fra den du egentlig er!

Også vet jeg at ærlighet kan handle om mye mer enn å si sannheten... Fordi jeg tenker at den som får høre denne sannheten trenger å være sterk nok til å møte den, og de konsekvensene den medfører.

Det er ikke nødvendig å såre noen mer enn du tenker de tåler. Det er ikke nødvendig å si absolutt alt! Også kan det være fort gjort at vi uten å være oppmerksomme på det ved å unnlate å si noe, likevel formidler via vårt kroppsspråk hva vi egentlig syns...?

Ærlighet og sannhet er komplekst!

Nettopp fordi dette med sannheter og ærlighet kan være så komplekst, så er det viktig å ta seg litt tid til å bli kjent med seg selv, og den sannheten vi ofte tror om oss selv eller andre? 

Hvor fort gjort er det ikke å anta at vi "vet" eller "forstår"?

Vår hjerne tenker masse tanker og det er utrolig fort gjort at vi antar og tenker at vi vet best! Uten at det faktisk er slik!? Hjernen har denne evnen til selv å legge til brikker som mangler ut fra vår modell av verden, våre erfaringer og i tillegg bruk av både det som kan være logisk, eller ren fantasi? 

Det betyr ikke at vi er en gjeng med løgnere, men det kan bety at vi tar litt feil oftere enn hva vi er klar over eller våger å innrømme!

Det er ubehagelig å bli tatt på fersken!

I livet og hverdagen så befinner vi oss ofte i søkelyset, slik jeg tenker. Enten fordi vi blir vurdert og målt av andre? Eller fordi vi selv vurderer og er oppmerksomme på om det vi sier, føler og gjør blir "feil" eller "riktig". 

Frykten for å bli avvist, gjennomskuet og veid for lett kan skape enormt stress i hjernen, og dermed også kropp og sinn. Og noe av dette kan vi lære oss å påvirke slik at dette stresset ikke etablerer seg som en ubevisst energityv 24/7. Disse ubevisste energityvene som vi ofte ikke tenker på som stress, men som likevel er der og som er der faktisk enten vi er våkne eller sover...

Det å identifisere våre sannheter, hva vi tror om oss selv og hva vi tror andre tror... Det er derfor en måte vi kan påvirke og dermed oppleve redusert stress. Ganske så kult, ikke sant?

Også kan dette skje i trygge settinger hvor vi lærer hva som er sant og hva vi kan gi slipp på slik at energien kan øke, og roen få plass i vårt indre. 


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.