Kjærlighet helbreder

Skrevet d. 17-10-2021 21:02:29 af Mariken Moxness - IoPT-terapeut, Psykoterapeut

Kjærlighet er nøkkelen til menneskelig utvikling. Som barn trengte vi den fra mor, men etter at vi er blitt voksne må vi alle sammen finne den i oss selv.


Kjærlighet er vanskelig å definere, men jeg tenker at et viktig nøkkelord er helhet. Kjærlighet rommer motsetninger og paradokser; kjærlighet som kvalitet velger ikke mellom nærhet og frihet, mellom glede og sorg, men rommer begge deler. Kjærlighet velger ikke mellom deg og meg. Selv når vi polariserer med hverandre vil en som ser med kjærlig blikk kunne gi gyldighet til begges opplevelse. Og fordi ingenting utelates eller ekskluderes kjennetegnes kjærligheten ved sin kapasitet til å omfatte det som er splittet og «lime sammen» - eller transformere det som er knust.


Det finnes imidlertid en avgjørende forutsetning: for å helbrede en skade må kjærligheten komme fra oss selv. Som voksen kan ingen lenger gjøre mitt indre arbeid for meg; ikke mamma, ikke partneren min, ingen lege, venn eller terapeut kan reparere meg. Jeg må selv åpne hjertet for dét i meg som jeg en gang i min nød måtte forlate. Det hjelper ikke meg at en annen elsker meg hvis jeg har oppgitt å elske meg selv.


IoPTterapi har en formel som nettopp legger til rette for at kjærligheten kan nå helt inn dit vi er forhindret fra å gå alene: vi får hjelp til gradvis å synliggjøre små knuste biter av oss selv, og støtte til å møte dem med empati. Gradvis kan vårt eget hjerte ekspandere, favne og romme, - for nettopp det er kjærlighetens forunderlige kapasitet; å romme paradokser, bære det ubærlige og favne det som umulig kan favnes.


Er du klar til endelig å vokse innvendig?

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.