Selvskading

Selvskading er en svært alvorlig tilstand som mange tenåringer opplever som en konsekvens av større følelsesmessige eller psykiske problemer som de står overfor. Det er generelt definert som et ønske om å forårsake skade på sitt legeme, uten at det foreligger et ønske om selvmord. Tidligere ble det feilaktig antatt, at det var et uttrykk for en oppmerksomhets krevende atferd, men det har vist seg at det er vanligvis ikke er tilfelle. Oftest vil et barn skade seg selv, som en slags mekanisme for å overvinne stress av en art. Hvis ikke man adresserer roten av problemet, er det en høy risiko for at disse mønstrene av selvskading vil fortsette og kan eskalere.

Tegn man skal være klar over

De fleste tilfeller av selvskading hos barn/tenåringer er ved skjæring eller stikk med en skarp gjenstand - et konsept som heter "cutting". Disse sårene er ofte overfladiske, og er på steder som lett kan dekkes og skjules fra andre. Og som selvskadingen fortsetter, er det fare for at det blir mer alvorlig og utvikler seg til at barnet også brenner seg selv, forbruker giftige stoffer eller sette inn fremmedlegemer i kroppen - som kan føre til infeksjoner, medisinske komplikasjoner eller døden. Barn eller tenåringer som lider av ekstrem angst eller depresjon, eller som ofte er utsatt for følelsesmessige overgrep kan ty til selvskading som en måte å komme seg bort fra sin indre smerte.

Årsaker til selvskading

En vanlig oppfattelse er at selvskading ses et symptom på et større problem. Mange som lider av det, samt mange psykologer, prøver å få gjort om dette, siden selvskading ofte oppstår før andre problemer. Det er på mange måter et rop om hjelp. For mange som forårsaker skade på seg selv, er dette også en måte de føler de kan utøve kontroll over smerten de føler inni seg. Det kan også være vanedannende for mange, fordi det gjør det lettere for den lidende å håndtere indre smerte.

Hvordan du kan få hjelp

Her på GoMentor forstår vi at selvskading ofte er et alvorlig uttrykk for en emosjonell uro. Sammen med våre tilknyttede rådgivere, kan din familie finne årsaken til barnets smerte og hvordan man best skal behandle det, uten at barnet lider. Våre elektroniske ressurser kan også hjelpe folk som påfører seg selv skade, for å bli bedre i stand til å forstå hvorfor du gjør det, og hvordan man kan løse de underliggende problemene.

Definisjon av selvskading

Selvskading er når man påfører fysisk skade på kroppen, ved hjelp av metoder som skjæring eller stikking, forbrenning eller forgifting av seg selv, uten et ønske om å begå selvmord.

Grunner for selvskading

  • Angst, depresjon eller dyp sorg
  • En historie om nivået av mental mishandling
  • Selvpåført sår
  • Plutselige og gjentatte helseproblemer som kan være forårsaket selv

Sliter du med Selvskading? Vi kan hjelpe deg. Du får 100 kr. i GoMentor-rabatt på første samtale når du booker og betaler online.

Johanna Myklebust Solveig Beate Osvold Fredrick Nathanael Ingunn Fossaas
km fra

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.