Kutting

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Kutting

Flesteparten av de som driver med selvskading gjør det ved å skjære eller stikke seg selv med en skarp gjenstand – kutting. Sårene er ofte overfladiske og på steder som er lett å skjule for andre. Denne formen for selvskading rammer typisk barn og unge som sliter med lav selvtillit, mobbing eller traumatiske opplevelser. Kutting er en direkte og fysisk form for selvskading som er alvorlig og burde forebygges så fort den oppdages.

Hvorfor kutter man seg selv?

Kutting er som regel en måte å overkomme stress eller bearbeide tidligere opplevelser. For noen kan det også være for å føle noe som helst, dette gjelder som regel personer som lider av følelsesløshet grunnet traumer. For andre kan det være en måte å bearbeide tidligere overgrep, fysisk mishandling, vold i hjemmet, seksuelt misbruk, psykisk vold, dårlig selvtillit eller mobbing. De fleste opplever en spenningsfølelse og at adrenalinet pumper før de skjærer seg selv, i tillegg til en tilfredsstillende følelse og lettelse etterpå. Det er et forsøk på å fjerne indre smerte og frustrasjon ved å bytte den ut med fysisk smerte, som kan være lettere å håndtere.

Typiske tegn på selvskading og kutting:

  •      Isolasjon, sosial angst og å bevisst unngå sosial interaksjon
  •      Overdreven bruk av alkohol eller stoffmisbruk
  •      Alltid tildekket – hovedsakelig med lange ermer og bukser
  •      Angst, angstanfall, depresjon eller dyp sorg
  •      Likegyldig holdning med tanke på egen sikkerhet eller manglende evne til å passe på seg selv – f.eks i trafikken

Kjenner du igjen noen av disse tegnene på deg selv eller noen du kjenner? Det er viktig å ha en forsiktig og kontrollert tilgang når man skal snakke med noen om at de sliter med kutting. Man skal ikke kjefte på eller gå til angrep på personen, men derimot prøve å snakke med barnet eller ungdommen om symptomene og spørre hvordan han eller hun har det. Her kan man introdusere muligheten for å snakke med en psykolog eller terapeut så de vet de ikke står alene med problemet. Hvis man ikke reagerer på disse tegnene på kutting, vil de sannsynligvis fortsette og risikoen øker for å utvikle en spiseforstyrrelse, selvmordstanker eller prøve å ta selvmord.

Få hjelp mot kutting

Kutting er et veldig alvorlig problem som ofte blir ansett som en reaksjon på større følelsesmessige eller mentale problemer. Derfor er det viktig å finne hjelp så fort du oppdager det på en du kjenner. Hos GoMentor vet vi at dette er et veldig sensitivt tema å snakke om, som gjør det enda viktigere å finne en psykolog eller terapeut man er trygg på. Våre tilknyttede psykologer og terapeuter har erfaring innen selvskading og kutting, og de er der for å hjelpe deg eller den du kjenner som sliter med det, for å komme tilbake på rett kjøl og stoppe selvskadingen. Ønsker du å møte mentoren din i person er det selvfølgelig mulig, eller så tilbyr GoMentor online terapi så du kan få hjelp uansett tid og sted når du trenger det.

Finn din samtalepartner

Mariann Marthinussen Helga Hem Katinka Kjos-Kendall Albert  Braae
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Mariann Marthinussen Helga Hem Katinka Kjos-Kendall Albert  Braae
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Kutting

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.