Selvmordstanker

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

SelvmordstankerDet er skremmende når man kommer dit at man begynner å få selvmordstanker og begynner å overveie om livet er verdt å leve. Selvmordstanker er ikke farlig i seg selv, men det er en påminnelse om at man har det dårlig og trenger å gjøre noe annerledes enn det man gjør nå. Går man rundt med negative tanker om at man ikke er god nok til livet er det viktig å få det ut og snakke om det. På den måten kan man få hjelp til og forså hvorfor man har det på den måten og hva man kan gjøre for å komme bedre ut på den andre siden.

Hvorfor har man selvmordstanker?

Selvmordstanker er ikke farlig i seg selv, men det er en advarsel til kroppen om at man skal endre på noe i livet sitt eller ta et oppgjør med noe man sliter med. Det kan ofte komme av utenforliggende faktorer som psykisk og fysisk vold/mishandling, overgrep, seksuelt misbruk eller mobbing. Disse traumatiske opplevelsene kan gjøre at man utvikler en psykisk lidelse eller opplever en følelse av ensomhet, håpløshet, mindreverdighet, dårlig selvfølelse og manglende livsglede. Derfor er det viktig å holde øye med personer man mistenker er i risikosonen for selvmordsforsøk.

Typiske tegn på adferd som kan antyde selvmordsrisiko:

  • Trusler om å skade seg selv eller begå selvmord
  • Planlegging av selvmord ved f.eks. å prøve å få tilgang til piller, våpen osv.
  • Å snakke eller skrive åpent om døden, å dø eller om selvmord
  • Følelsen av håpløshet
  • Tendens til å være rasende, sint eller hevnlystig
  • Hensynsløs oppførsel eller ikke gjennomtenkte risikofylte aktiviteter
  • Følelsen av å være fanget, som om det ikke er noen utve
  • Overdreven bruk av stoffer eller alkohol
  • Isolasjon fra venner, familie og samfunnet
  • Angst, uro i kroppen, depresjon, søvnløshet eller overdreven søvn
  • Voldsomme humørsvingninger
  • Manglende livsglede og livslyst

Kjenner du igjen noen av tegnene beskrevet ovenfor bør du ta kontakt med den det gjelder eller søke om hjelp. Det er viktig å ikke opptre dømmende eller angripe personen når man konfronterer dem. Vær heller imøtekommende så den utsatte føler seg så trygg som mulig. Har du eller en du kjenner prøvd å begå selvmord? Det kan være vanskelig å se seg selv og andre i øynene etter det, og for noen blir følelsen av håpløshet enda større. Andre angrer på at de prøvde og opplever å få mer livsglede etterpå. Uansett er det viktig at man får profesjonell hjelp etter å ha prøvd å ta selvmord.

Det finnes hjelp!

Går du eller en du kjenner rundt med tanker om å begå selvmord? Da er det viktig at du søker hjelp før det er for sent. En profesjonell samtalepartner fokuserer på at samtalene deres handler om hvilke situasjoner som fører til selvmordstanker, så at det blir tydeligere for deg hvorfor og hvor de kommer fra. Etter det vil samtalen handle om å finne ut hvordan du kan tenke og handle annerledes for å unngå at det blir verre. Hos GoMentor vet vi at det kan være vanskelig å erkjenne den situasjonen man er i og snakke åpent om det – derfor er det viktig at du finner en psykolog eller psykoterapeut du føler deg trygg med. Her er det både mulig å møte mentoren din i person eller få online terapi om man ikke har lyst eller mulighet til å møtes i person. Våre tilknyttede mentorer har erfaring innen selvmord, selvmordstanker og selvmordsforsøk og har derfor stort fokus på at du føler deg så trygg som mulig sånn at du får et godt forløp og føler deg bedre så fort som mulig.

  

Har du akutt behov for hjelp? Finn nødlinjene for å snakke med noen her

Finn din samtalepartner

Mariann Marthinussen Hanne Kurås Karlsen Inger-Marie Flølo Hawkins Ole Holmaas
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Selvmordstanker

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.