Ensomhet

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Ensomhet

Hva er ensomhet?

De fleste av oss kjenner til å ha behov for å være alene, å få tid til oss selv uten å måtte forholde seg til og ta hensyn til andre mennesker. I en slik situasjon vil det å være alene være en ønsket situasjon. Å være ensom er typisk uønsket. Ensomhet finnes i mange ulike former og typer, men felles for dem alle er at de er smertefulle. Det gjør ofte vondt å være ensom og det er sjeldent en situasjon man ønsker å befinne seg i. Ensomhet handler også sjeldent om å være alene. Det er flere som opplever å føle seg ensom uten å være alene. Du har kollegaer på jobb og naboer du omgås med, men kan føle på ensomhet. Dette er vanligere enn de fleste tror og kan ofte handle om eget selvbilde og selvaksept. Det kan handle om å føle seg isolert eller utilpass i sosiale situasjoner.

For noen mennesker er ensomhet kun en kort og trist periode, men for mange er det en livsland lidelse, som ubehandlet senker livskvaliteten markant. Hos GoMentor har vi mentorer som kan hjelpe deg finne din vei ut av ensomheten og kjenne på en lettere hverdag - og dermed unngå å utvikle en depresjon. Finn den rette mentoren for deg i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'. 

I mellomtiden har vi 6 råd som kan hjelpe deg bryte ut av ensomheten:

  1. Våg å gjøre deg synlig! Det vil bli en selvoppfyllende profeti dersom du unngår sosiale sammenhenger fordi du er redd for å bli avvist. Spør om noen vil være sammen med deg, ikke vent på at noen andre skal gjøre det.
  2. Våg å si hvordan du egentlig har det! Fortell en du stoler på hvordan du egentlig har det. Når du unngår å gjøre dette skaper du større avstand mellom deg selv og andre.
  3. Let etter tankefeilene og avslør dem! Minn deg selv på at dine negative tanker om deg selv og din situasjon ikke er fakta, de er kun tanker. Aldri trekk allmenne konklusjoner basert på en hendelse.
  4. Senk forventingene! Mange har store forventninger til ferier og høytider, men kanskje man skal annerkjenner at det er nok å ha en vennine eller et barnebarn å besøke. Det er viktig å unngå å negative følelser og tanker fordi du ikke gjør "det du burde gjøre" eller "det alle andre gjør".
  5. Slutt å sammenligne deg selv med andre! Vi leter bare etter det andre tilsynelatende har, og som vi selv mangler. Husk at det ikke er andres jobb å like deg! Det er din jobb.
  6. Ha medfølelse for deg selv! Vi er flinkere til å kritisere oss selv for alle våre feil og mangler, men det er viktig å møte seg selv med vennlighet og omsorg når vi møter avvisning og vanskelige tider.

Trenger du en å snakke med?

May Brit Strand Nordanger Gunn Eva Johansen Cecilie  Dale Parterapi Mariann Marthinussen
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.