Fødselsdepresjon

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

FødselsdepresjonHva er fødselsdepresjon?

Fødselsdepresjon, postpartum depresjon eller barselsdepresjon er ulike betegnelser på depresjon under eller etter svangerskap. Nyere data viser at ca. 1/3 av alle depresjonene etter fødsel starter under svangerskapet. En depresjonsepisode oppfattes som å være relatert til fødsel hvis den begynner mindre enn fire uker etter fødsel, men erfaringsbasert kunnskap viser at kvinner har økt risiko for depresjon i minst seks måneder etter en fødsel.Tilstanden kan spenne fra mindre plager til alvorlig depresjon, og den må være tilstede store deler av dagen omtrent hver dag i to uker eller mer for å oppfylle kravene til diagnosen fødselsdepresjon. 

 

Symptomer på fødselsdepresjon

Dette er noen av de vanligste tegnene på fødselsdepresjon, men de kan variere fra kvinne til kvinne:

  • Agitasjon og irritabilitet, særlig hvis det skjer samtidig som symptomer nedenfor.
  • Problemer med å konsentrere seg eller tenke klart.
  • En følelse av å være verdiløs og skyldfølelse.
  • Å trekke seg tilbake fra samfunnet samt asosial atferd.
  • Mangel på energi kan være normalt til en viss grad, men det kan være ekstremt for de som lider av fødselsdepresjon.
  • Negative følelser rettet mot babyen er sjeldne følelser for en mor, men det kan skje for en mor som lider av fødselsdepresjon, selv når det ikke blir snakket åpent om det.
  • Selvmordstanker kan også forekomme.
  • Problemer emd å sove om natten og søvnighet på dagtid.

Som tidligere nevnt, er det en risiko forbundet med fødselsdepresjon som kan utvikle seg til mer alvorlige og langvarige former for depresjon. I noen ekstreme tilfeller kan det føre til at mor skader hennes nyfødte eller tanker om selvmord, noe som kan føre til selvmord. Den gode nyheten i denne forbindelse, er at alle disse tilfellene kan unngås, hvis man blir behandlet når symptomene oppstår.

Lignende reaksjoner hos menn

Som mor er man av praktiske og biologiske årsaker, ofte svært tett på sitt barn det første leveåret. Barnet skal ammes og det krever ofte mye tid og energi fra mor sin side. Det å bli far kan for noen vær en stor omveltning, da det blir mindre tid til å fokusere på hverandre og barnet er svært avhengig av mor. Dette kan føre til sjalusi, irritasjon, frustrasjon og en følelse av utilstrekkelighet. Det er også viktig at en partner har stor forståelse for og respekt for de kroppslige og emosjonelle reaksjonene en kvinne gjennomgår før og etter fødsel. For å unngå disse utfordringene i parforholdet, er det viktig å ha god kommunikasjon og realistiske forventninger til tiden med et nytt familiemedlem. En åpen dialog om sine tanker og følelser som kan dempe disse frustrasjonene og skape en større forståelse for begges partes vinkel. På den måten kan det første leveåret med det nye tilskuddet være med en fin tid for alle i familien.

Få hjelp og støtte hos GoMentor

Hos GoMentor vet vi at det er en krevende og utfordrende omveltning å få barn - første steg er derfor å stille lavere krav til deg selv og din partner. Våre tilknyttede mentorer tilbyr både parterapi, psykoterapi og rådgivning til deg, som opplever en fødselsdepresjon. Uansett om det er en psykolog eller en psykoterapeut du ønsker å snakke med, tilbyr vi online terapi på GoMentor. Du kan få hjelp hvor og når som helst du trenger det. Se oversikten over våre psykologer og terapeuter som har spesiell erfaring med fødselsdepresjoner og lignende nedenfor, eller søk mer spesifikt via ‘Find ekspert’-knappen.

Trenger du hjelp?

May Brit Strand Nordanger Gunn Eva Johansen Liv   Wassum Charlotte Nagelgaard
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.