Vinterdepresjon

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

VinterdepresjonHva er vinterdepresjon?

Vinterdepresjon er en mild form for depresjon. Denne lidelsen kommer som regel om vinterener, som navnet også antyder. Årsaken kan være mangel på solskinn og vitamin D. Symptomene på vinterdepresjon er ofte de samme som i andre former for depresjon, mangel på energi, økt appetitt, økt vekt, isolering fra samfunnet og andre negative utviklinger. Hvis man ikke blir behandlet for denne lidelsen kan den bli verre og etter hvert utvikle seg til klinisk depresjon. På GoMentor anerkjenner vi viktigheten av vinterdepresjon og vi vet at mange mennesker rammes av denne lidelsen hvert år.

Symptomer på vinterdepresjon

  • Lavt energinivå og konsentrasjonsvansker om dagen
  • Økt behov for karbohydrater
  • Manglende interesse i livet, samt depressive tendenser på starten av høsten eller vinteren
  • Økt appetitt og vektøkning
  • Mangel på energi, samt treg og døsig adferd
  • Isolasjon fra samfunnet, også fra familie og venner

Risiko i forbindelse med vinterdepresjon

En av de største farene i forbindelse med vinterdepresjon er at det kan føre til andre, mer alvorlige former for depresjon hvis man ikke får behandling. Andre farer kan også være problemer som følger med andre former for depresjon og kan være alt fra manglende evne til å fungere produktivt i samfunnet til selvmordstanker og selvmordsforsøk. Før det når så langt er det viktig å få kvalifisert hjelp til vinterdepresjon.

Behandling av vinterdepresjon

Det anbefales at man blir behandlet for vinterdepresjon med psykoterapi og rådgivning foretatt av profesjonelle terapeuter før det utvikler seg til å bli et større problem. På GoMentor har vi profesjonelle terapeuter som har spesialisert seg i vinterdepresjon. Selv om vinterdepresjon i første omgang ikke virker som et alvorlig problem på grunn av de milde symptomene så kan denne lidelsen utvikle seg til mer alvorlige former for depresjon hvis man ikke blir behandlet. Med behandling har man gode sjanser for å slippe den tilbakevennende depresjonen hver vinter.


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Trenger du hjelp?

May Brit Strand Nordanger Gunn Eva Johansen Charlotte Nagelgaard Merethe Holldorff
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.