Jeg og corona

Skrevet d. 23-3-2021 13:36:57 af Victoria Eek - Traumeterapeut IoPT, Karriereveileder

Vi lever i en rar tid. En tid som på det beste kanskje skaper rom for ettertanke om hva som virkelig betyr noe, og på det verste vekker våre dypeste redsler og sårbare sider. Hva om graden av det vi føler er påvirket av gamle erfaringer? Har du vært deg bevisst det noen gang, at du opplever deg mer trigget av en situasjon enn situasjonen skulle tilsi? At du blir sintere, reddere, mer fortvilet av en liten hendelse i en relasjon for eksempel – enn du kan forstå rasjonelt? Da kan det fort være en gammel erfaring som er trigget, med alt det meningsinnholdet, mobiliseringen og kanskje overveldelsen som gjaldt den gang. Og siden situasjonen vi er i minner oss om det som hendte, klarer vi ikke skille mellom fortid og nåtid, og får vanskelig med å regulere våre egne følelser. Våre eldgamle nedarvede overlevelsesinstinkter «fight and flight» kan bli mobilisert, eller enda eldre instinkter som setter oss i en «frys-tilstand» der vi fungerer på et overlevelsesminimum. Da kan det være til hjelp å få tak i hva som egentlig er trigget i oss, slik at vi møte de gamle behovene og følelsene i oss med forståelsen og varmen de lengter etter, og slik roe ned nervesystemet. Jeg fikk selv hjelp til å komme i kontakt med hva i meg som er trigget i meg om dagen ved hjelp av intensjonen «Jeg corona». I tillegg til en nåtidig sorg over livet som er satt på vent, dukket også mitt indre barn opp med følelser av isolasjon, sårbarhet og lengsler. Det ble et nært møte med meg selv hvor jeg kjente at jeg kom i dypere kontakt og kunne ivareta meg selv bedre etterpå. Prof. Dr. Franz Ruppert, grunnlegger av terapimetoden IoPT, hevder at også sykdommer og sykdomsforløp kan peke på bakenforliggende uforløste traumer. «Illnesses have a trigger. This can also be a virus. But this virus is not per se the reason and certainly not the cause of the various symptoms of the disease. (...) the cause of physical symptoms is very often found in the early development phase of a person.» (Ruppert, 2021). I artikkelen jeg har sitert, sliter en dame med ettervirkninger fra covid med vannansamlinger rundt hjertet og pustebesvær. Når hun setter opp sin intensjon på symptomene, dukker det opp at hun fra hun var liten har hatt en beskyttelse rundt hjertet for å forsøke å forsvare seg mot en følelseskald mor. Da hun endelig kommer i kontakt med sine egne verkende barnefølelser, kommer varmen tilbake i hjertet hennes igjen. Artikkelen forteller ikke hvordan det går med henne senere, men den viser kanskje at det var ikke tilfeldig at det var hjertet hennes som ble overbelastet, da hun ble syk. Så uansett hvordan du har det i denne tiden, pust mykt med deg selv. Vi lengter dypeste etter vår egen varme og nærhet, og at vi kan få være til og elsket med alt vi er og føler. Så anerkjenn dine egne behov og følelser, og ta godt vare på deg.

Bibliografi:  

Ruppert, F. (2021, 01 18). Versteinerte Herzen - wie die tiefe Spaltung zwischen Gefühl und Verstand in uns überwunden werden kann (oversatt: Petrified Hearts - How to overcome the deep divide between feeling and mind within us. Hentet fra Prof. Dr. Franz Rupperts nettside

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.