Nedstemthet

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

NedstemthetHva er nedstemthet?

Alle mennesker kan i perioder føle seg nedtrykte uten at de helt skjønner hvorfor. Man kan våkne om morgenen med en følelse av tomhet og en trang til å gråte. Andre ting i hverdagen som man før gledet seg over, gir ikke samme følelse og livet kan føles meningsløst. Å ikke ha energi eller overskudd til aktiviteter man pleide å gjøre kan være en urovekkende følelse. Noen opplever å ha vonde tanker og negative følelser, mens andre opplever det mer fysisk som vondt i magen eller en klump i brystet. Dersom man kjenner seg igjen i disse følelsene kan det være snakk om langvarig nedstemthet som kan utvikle seg til en depresjon.

Hvorfor opplever man slike følelser?

Det er ikke alltid et entydig svar på hvorfor man føler det slik man gjør. Det kan være vonde opplevelser fra barndommen eller tidligere i livet, som man ikke har hatt mulihget til å beiarbeide ordentlig. Det er vanskelig å ta ett oppgjør minner fra en vond tid fordi det ofte føles lettere å dytte tankene vekk enn å ta et oppgjør med de. Det kan være at du har opplevd et dødsfall eller et svik i den siste tiden, eller andre mindre opplevelser som vi av ulike grunner ikke orker å ta inn over oss. Det kan også være et tilfelle av å ha for store krav til oss selv, og en følelse av å ikke strekke til. En sånn negativ kan legge en stor demper på hverdagen og det kan føles meningsløst å bruke tid på ting man selv føler man ikke mestrer.

Finn løsningen for deg

Det vil variere veldig fra person til person hva som er løsningen på de negative følelsene. Det vil avhenge av hva som er årsaken til nedstemtheten og hvor lenge man har kjent på den. Noen kan ha nytte av konkrete tiltak som fysisk aktivitet eller bruke mer tid på ting som gir glede, f.eks. strikking, kunst eller aktiviteter i grupper. Det kan være hjelpsomt å gjøre et forsøk på å kartlegge når og i hvilke situasjoner man føler seg nedstemt. Da kan du bli bedre kjent med situasjoner og tanker som setter både vonde og gode følelser i gang. Dette kan også være hjelpsomt i en situasjon med en coach eller terapeut. Det å snakke med andre om hvordan en har det kan være en hjelp til å få litt nye perspektiver. Her hos GoMentor har vi en rekke tilknyttede eksperter som kan hjelpe deg kartlegge føleleslivet ditt og utstyre deg med de riktige verktøyene for at du skal kjenne på en lettere hverdag.


Hør på en av våre mentorer snakke om tankens kraft! Finn din profesjonelle samtalepartner i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Sliter du?

May Brit Strand Nordanger Merethe Holldorff Anna Lena Eldøy                               Filip Bekkelund
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.