Atypisk depresjon

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Atypisk depresjonHva er atypisk depresjon?

Det er hovedsakelig kvinner som blir rammet av atypiske depresjoner. Symptomene kan oppleves som svært ulike det man oppfatter som en “vanlig” depresjon. En person som lider av atypisk depresjon kan være svært sensitiv og nærtagende. Man kan blant annet oppleve humørsvingninger, hodepine, spenninger og muskelsmerter. Ofte er man lett påvirket av det som foregår i omgivelsene rundt deg. For eksempel kan man i et øyeblikk føle seg glad over en god opplevelse, og i det neste øyeblikk kan man føle sorg og fortvilelse over en mindre god opplevelse.

Symptomer på atypisk depresjon

Det kan være mange forskjellig tegn på at man har en atypisk depresjon, og det kommer i mange variasjoner. Derfor er det viktig å legge merke til om man opplever flere av de nedenforstående symptomer, så man kan få hjelp før disse følelsene tar overhånd.

Typiske tegn på atypisk depression:

 • Depresjon – i mild eller større grad
 • Mangel på energi
 • Irritabilitet og nærtagenhet
 • Søvnløshet eller overdreven søvn
 • En følelse av å være verdiløs samt manglende livsglede
 • Konsentrasjonsvansker og problemer med å ta bestluninger
 • Ukontrollert gråt
 • Problemer med fordøyelsen, hodepine, muskelsmerter og humørsvingninger
 • Manglende sexlyst samt andre seksuelle problemer
 • Selvmordstanker og selvmordsforsøk 

Det er få alvorlige symptomer på denne lidelsen, som noe av det som skiller en atypisk depresjon fra andre former for depresjon. Selv om noen av symptomene på denne lidelsen kan virke milde, er selvmord og tanker omkring dette tegn man skal ta alvorlig og reagerer på med det samme. Utover dette kan fysiske og psykiske problemer forårsake en klinisk depresjon, hvis man ikke får behandling i tide. Jo lenger tid det går uten behandling, desto større er risikoen for at det kan utvikle seg til en mer alvorlig form for depresjon. Derfor er det viktig å få behandling så fort som mulig.

Behandling av atypisk depresjon

Psykoterapi er en effektiv måte å behandle atypiske lidelser, som våres tilknyttede psykologer og psykoterapeuter kombinerer med internettets muligheter. Du kan gjennom GoMentor få online terapi, slik at du få behandling uavhengig av tid og sted. Du har også mulighet til å avtale fysiske sesjoner med din mentor, hvis du heller ønsker å møtes personlig. Selv om depresjon, for noen, ikke forekommer som noe alvorlig, er det et problem som berører mange mennesker hver dag. Dersom kan ikke mottar behandling fra profesjonelle, kan det føre til store negative konsekvenser i ens liv. Finn din psykolog eller terapeut nedenfor eller søk mer spesifikt via ‘Find ekspert’-knappen.

Få hjelp mot atypisk depresjon

May Brit Strand Nordanger Sølvi Laugsand Filip Bekkelund Liv  Wassum
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.