Misbrukstraumer

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Traumer som stammer fra misbruk minner om andre traumer, men virkningene kan være lengrevarende enn hos andre traumer, og kan også være vanskelige å håndtere. Selvom misbruket har skjedd i barne- eller ungdomsårene, kan følgevirkningerne vare langt inn i voksenlivet. Dette er en av årsakene til at behandling av misbrukstraumer bør tas seriøst. Med GoMentor.no som plattform, kan du få online behandling for både denne samt andre typer traumer. Innen du tar stilling til om du har bruk for hjelp, les information omkring misbrukstraumer her. Selvom misbruk er en ganske forferdelig ting, kan traumene som følger etter være like vanskelige – hvis ikke vanskeligere – å ha med at gjøre.

Årsaker til misbrukstraumer

Den primære årsak til denne form for traume er selvfølgelig misbrug, som kan være mange former. Psykisk, fysisk, seksuelt misbruk eller en blanding av alle tre, vil typisk være en av de primære årsaker til misbrukstraumer. Intensiteten og varigheten av misbruket spiller ikke nødvendigvis en stor rolle i forhold til alvorligheten av traumet, men typisk vil ethvert misbruk få en langvarig effekt hos et menneske, særlig hvis det skjer for et lite barn.

Symptomer på og risiko ved misbrukstraumer

Det, som er typisk ved symptomene på misbrukstraumer er, at det er en tendens til at de oppstår når noe utløser et fortrengt minne omkring tidligere tiders misbruk. Dette kan være i barndomsminner, eksempelvis en sang, en farge eller bare et følelsesmessig stadie. Derutover likner symptomene på misbrukstraumer andre former for traume. Noen av de mere markante indikasjoner teller bl.a. adferdsendringer, depresjon, søvnproblemer og forskjellige andre fysiske og psykiske skavanker. Hvis ikke det behandles, kan misbrukstraumer føre til andre mentale forstyrrelser, herunder vanskelig depresjon eller stoffmisbruk. Det er derfor behandling er så viktig, hvis man observerer noen av symptomene – også selvom de først oppstår måneder eller år etter misbruket har oppstått.

Symptomer på misbrukstraumer:

 • Panikkanfall
 • Søvnvansker
 • Angst
 • Uregelmessige spisevaner – man spiser enten for mye eller for lite
 • Depresjon
 • Fortrenging

Behandling av misbrukstraumer

Et av de viktigste elementer av behandlingen av misbrukstraumer er, å finne årsaken til, hvorfor symptomene oppstår. Med GoMentor.no som plattform, kan du få online terapi og behandling som kan være behjelpelig på flere nivåer. For det første kan våres tilknyttede psykologer hjelpe med nyttig viten omkring traumer forårsaket av misbruk. Psykoterapi er en måte at bearbeide fortidens smerte på, slik at helingsprosessen kan komme i gang, og man kan komme videre med livet sitt.

Få hjelp mot misbrukstraumer

Filip Bekkelund Trine Bache Anna Lena Eldøy                               Liv  Wassum
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.