Mobbing på arbeidsplassen

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Mobbing på arbeidsplassenNår negative hendelser systematisk og vedvarende rettes mot en og samme person, er det mobbing. Mobbing kan ha mange former. Det kan dreie seg om å bli utelukket fra det sosiale nettverket på jobben, stadig bli forbigått eller oversett når oppgaver skal utdeles, bli uriktig eller overdrevet beskyldt for dårlig arbeid, eller ertet, fleipet med og latterliggjort. Mange kan oppleve å bli utsatt for ulike former av dette. Slike episoder er uheldige, men for å kalle det mobbing må det skje gjentatte ganger og over tid. Undersøkelser viser at sykefraværet hos menn fordobles dersom personen blir mobbet. Blant kvinner stiger fraværet til 10,4 dager i året, mot vanligvis 7,6 dager. Cirka hver 12. arbeidstaker opplever mobbing på arbeidsplassen og det kan anses som et utbredt problem som må aktiv motarbeides på arbeidsplassen. 


Dersom du blir utsatt for mobbing i voksen alder opplever du muligens symptomer på stress, angst, depressjon og isolasjon. Mobbing er en type psykisk vold og når et menneske blir utsatt for mobbing har det naturligvis flere konsekvenser, som også kan påvirke hele arbeidsplassen. Et godt arbeidsmiljø er et arbeidsmiljø uten mobbing, hvor konflikthåndter prioriteres og det psykiske arbeidsmiljøet vektlegges minst like mye som det fysiske. 


Har du en kollega, en venn eller en medarbeider som trenger hjelp til å håndtere mobbing på arbeidsplassen, kontakt en våre tilknyttede psykologer, psykoterapeuter eller coacher som har tidligere erfaring med mobbing. Finn den rette mentoren i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.