Jobbintervju

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

JobbintervjuEt jobbintervju er en samtale mellom en jobbsøker og en representant for en arbeidsgiver. Samtalen har som formål å avgjøre om søkeren skal ansettes i den aktuelle virksomheten. Intervju er et av de mest brukte verktøy i utvelgelsen av kandidater. Intervjuene kan variere i form og lengde, samt i hvilken grad det er strukturert, hvor det kan være uten strukturer eller det kan følge en fastsatt mal med forhåndsbestemte spørsmål.

Et jobbintervju er ofte avgjørende for ansettelses-beslutningen. Før intervjuet, vil som oftest en evaluering av CV’ene fra de interessante kandidatene bli gjennomgått, og ut fra dette velges et mindre antall kandidater som innkalles til intervju.  Et vellykket intervju, er ofte avgjørende for hvorvidt man får jobben eller ikke. Noen opplever ikke store utfordringer ved intervjusituasjonen, mens andre kan ha nytte av coaching for å få hjelp til å håndtere stress og angst som kan hemme deg i en slik situasjon. Gomentor sine tilknyttede spesialister kan tilby online karrierecoaching og du kan få hjelp i alle stadier av prosessen. Enten man er ny på arbeidsmarkedet eller har lang arbeidserfaring, men opplever det som vanskelig å få de stillingene man ønsker kan en karrierecoach bidra med praktiske tips og teknikker som kan forbedre dine sjanser for suksess i forbindelse med jobbintervju.

Noen av de vanligste fallgruvene til hvorfor man ikke får en jobb, kan være:

  • Dårlige kommunikasjonsferdigheter
  • Ikke kvalifisert
  • Mangel på tekniske ferdigheter
  • Ingen forståelse for organisasjonen 

Tips til jobbintervju

  • Før intervjuet - Det er viktig at du vet så mye som mulig om bedriften du forsøker å bli ansatt ved. Det vil kunne gagne deg under under intervjuet og det vil være verdt å bruke tid på det under dine forberedelser. Ta deg også tid til å forberede svar på spørsmål du forventer å få som du syns er ekstra vanskelige. Hvis du stiller forberedt til intervjuet vil du øke dine sjanser for å få jobben.
  • Under intervjuet - Man bør tenker over hvordan man kler seg, alt etter hvordan type jobb man søker og i hvilken type bedrift det er. Utover dette er det viktig at man er imøtekommende, høflig og holder øyekontakt. Førsteinntrykk kan i flere tilfeller være avgjørende og det vil derfor være verdt en ekstra titt i speilet før man drar hjemmefra. Husk å smile og vær naturlig.
  • Etter intervjuet - Etter man har takket for intervjuet, kan det være en god ide å følge opp med en skriftlig beskjed hvor man takker for muligheten. På denne måten kan det være du skiller deg ut fra mengden og hopper frem i køen.

En av GoMentor sine tilknyttede partnere, kan hjelpe deg til å bli bedre rustet til jobbintervjuet.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.