Tanker i Tekst; "Hvem blir jeg i møte med den Andre?"

Skrevet d. 2-10-2020 00:43:05 af Rita Jacqueline Van Ingelgem - Familieterapeut, Karriererådgiver, Parterapeut, Veileder

Mange har en oppfatning av at vår personlighet er medfødt og slik er det bare. Jeg velger å tenke at en del av vår personlighet er medfødt, resten handler om hvordan vi utvikler oss i våre relasjoner. Mamma og pappa som de første, søsken, deretter venner, læreren, og så videre. Som terapeut og veileder tenker jeg mye på hvem jeg blir i de ulike menneske møtene. Som foredragsholder snakker jeg for profesjonelle hjelpere og studenter om «hvem blir jeg i møte med den Andre?» Hvordan påvirkes vi av vår historie, hvordan reagerer vi når vi går i forsvar? Hvordan er vi i relasjon til andre når vi opplever et helvete på hjemmebane? Dette er svært nyttig å tenke gjennom titt og ofte, både som profesjonell og som privat person.

Ei lita historie; jeg trives ikke med å være for mye alene, jeg trives absolutt ikke med mer isolering på grunn av covid-19. I løpet av de siste månedene har jeg ringt mine venner og min yngste datter svært ofte. Innerst inne vet jeg at det blir for mye for dem alle, allikevel blir jeg såret og furt når min yngste datter sender en melding og skriver at «mamma, dette blir for mye, jeg kan ikke svare på alle dine telefoner». Goooosh så furt og lei meg jeg blir!! Gjeipen nede på 3. knapphullet, umiddelbart en trist følelse. Jeg hevet stemmen og kjeftet og sa «det er ikke sant at jeg ringer så ofte og du tåler jo ingenting!» DEN følelsen av avisning....hmmm, gidder i hvert fall ikke ringe til henne på en stund! Blæææh! Hvordan reagerer jeg om en av mine venner sier det samme? Inni meg kan nok den lille jenta på 4 bli furten og litt såret, men så tar den voksne Rita over, rister det av seg og vet at datterfrøkna selvfølgelig har rett og i relasjon til noen venner skjerper jeg meg, i relasjon til andre venner er min atferd lik den atferden min datter så. I relasjon til noen kan jeg være mye, i noen relasjoner kan jeg bli mindre, ja, liten til og med. I andre relasjoner blir jeg «akkurat passe». Og hvordan omtaler vi andre titt og ofte? Vi sier «hun er alltid så sint hun», «han pleier alltid å drikke så mye han».....tenk gjennom dette litt....bruk noen sekunder.... Hvis du tenker deg litt om, er det slik at han alltid drikker så mye? Eller er det når han er sammen med gutta? Er det slik at du i alle relasjoner er like lattermild og full av humor? Min pappa sa ofte til meg «du er så sur alltid du Rita», da jeg var 37 år svarte jeg «nei pappa, jeg er ikke alltid sur, jeg er stort sett oftest blid, men du har rett, i nærheten av deg er jeg alltid sur». Hvordan kan det ha seg at det fortsatt er den lille jenta inni meg som reagerer med å være furt i relasjon til yngste datterfrøkna? Jeg tenker at det handler om at jeg har mulighet, i relasjon til min nærmeste familie og mine nærmeste venner, kan jeg få lov til å være den lille, furte jenta, og jeg tenker at det er bra! For vi trenger alle de situasjonene hvor vi kan møtes i trygge rammer når vi tør å vise våre mindre sjarmerende sider, den lille jenta inni meg passerer sakte men sikkert tenårings årene og bli voksen, gjennom disse gode, varme relasjonene. Det er da vi beskriver at vi «er oss selv» i en relasjon.

Tilbake til terapirommet hvor mange opplever at de endrer seg raskt i relasjon med terapeuten. De kan bevege seg fra å være den sterke, den pliktoppfyllende, hun som skifter dekk når minstemann er på karatetrening, hun som vasker huset samtidig som hun hjelper eldste med matte-leksa, til den lille jenta på 4 som gråter over en barndom som var svært vanskelig. Det er hvordan jeg som medmenneske og terapeut møter denne kvinnen, som betyr noe. Ikke hva jeg sier, men hvordan jeg tar i mot og rommer henne, hennes tårer og hennes sorg, hvordan vi er i et likeverdig forhold, hvordan jeg møter henne med relasjonskompetanse og emosjonell intelligens, det er i disse møtene heling skjer og den lille jenta blir voksen. En oppfordring; når du møter en person som du opplever har reaksjoner i relasjonen mellom dere, som du ikke liker, tenk gjennom om det er mulig å møte den Andre på en måte hvor du kan bidra til at den andre vokser. Kan du gå ut av et menneskemøte og tenke at, jøss, her dukket det opp noen sider jeg ikke har hatt så mye fokus på, de funket godt. For, vi blir den vi også er, i møte med den Andre, og personlighet og egenskaper kan reguleres i sosiale relasjoner.


Rita Jacqueline

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.