Selvfølelse og selvverdi

Skrevet d. 29-9-2020 13:45:53 af Rita Jacqueline Van Ingelgem - Familieterapeut, Karriererådgiver, Parterapeut, Veileder

Selvfølelse er når du vurderer din egen verdi. Hvilken verdi gir du deg selv? Er alle andre mer verdifulle enn deg?
Selvfølelse er en opplevd følelse av egen identitet, beskriver i hvilken grad du balanserer mellom dine sterke og mindre sterke sider. Er ikke selvfølelsen i balanse kan du føle deg utrygg i relasjoner med andre mennesker.
Verdien du gir deg selv, hvem du ER, er uavhengig av prestasjoner du gjør privat eller i jobbsammenheng. Selvfølelse er delvis bestemt gjennom arv, men oppvekst har stor betydning. Vokser du opp i trygge omgivelser hvor respekt mellom familiemedlemmene er grunnleggende, også fra foreldre til barna, hvor de varme verdiene har betydning og hvor du blir anerkjent for den du er, vil du mest sannsynlig oppnå en god selvfølelse. Dersom du vokser opp uten å bli anerkjent for den du er, om du opplever foreldre som til stadig invaderer deg eller du for eksempel blir mobbet av medelever på skolen, er det mulig at selvfølelsen din blir lav.
Det å bli anerkjent for den du er, inkludert både gode og mindre gode sider, har betydning for selvfølelsen din som voksen. Da jeg vokste opp hadde jeg et stort behov for å bli sett. Etterhvert gjorde jeg en mengde ting som absolutt ikke var bra, for å få oppmerksomhet. Problemet var at jeg da i enda mindre grad ble anerkjent, fordi mine foreldre, som de fleste i den generasjonen, ikke hadde kunnskap om hvordan de kunne anerkjenne meg som menneske, følelsene mine, og samtidig være uenig i handlingene mine. Så dermed fikk jeg kjeft for alt jeg gjorde galt, men ble ikke anerkjent for følelser og den jeg var, og resultatet var en enda lavere selvfølelse.
Noen som kjenner seg igjen i fra sine par forhold?, kranglene som er like fra gang til gang og dukker opp igjen i årevis, det samme tema, hvor begge står steilt på at «jeg har rett». Det de fleste i et parforhold har behov for er at den andre parten anerkjenner oss som menneske, den vi er, med gode og mindre gode egenskaper. Vi har alle et behov for at den andre skal si «Jeg vil gjerne forstå hvordan du opplever det, kan du hjelpe meg å forstå?» «Ja, jeg kan gjenkjenne de følelsene du beskriver», «Jeg har forståelse for hvorfor du er sint nå».
Når du raser og er frustrert og skriker ut banneord, har du opplevd at du kun ønsker at samboeren din bare skal holde rundt deg, nettopp når du viser den verste siden av deg selv? Du trenger ikke at han er enig med deg, du har behov for at han ser deg og anerkjenner den han ser. Er det ikke riktig at han gjerne må være fullstendig uenig i din handling/atferd, men at du har behov for at han forstår hvordan du har det akkurat nå? (Jeg må ta med at det selvfølgelig er andre faktorer i bildet for at et parforhold skal funke, men dette handler ikke om parforhold men om hvordan vi kan møte den andre for å bevare og styrke den andre selvfølelse selv om vi er uenige og eier hver vår sannhet om et tema.)

I hvilken grad vi selv klarer å respektere og anerkjenne våre mindre sjarmerende sider, integrere dem og akseptere at de er en del av oss, er av betydning for hvor god eller mindre god selvfølelsen vår blir. Jeg har jobbet med min selvfølelse fra jeg var i midten av 30-åra og jobber fortsatt når jeg nå er 55. Hva jobber jeg med? Tar det aldri slutt lurer du kanskje på? Hvor lenge skal vi selv-utvikle oss? Vel, i dag kan jeg stå opp for meg selv og si at jeg ER god nok, jeg ER like bra som andre mennesker. Det som bidrar til min selvfølelse i dag er min evne til å se meg selv fra et ironisk perspektiv, jeg kan se meg selv på avstand, utenfra. Jeg kan be om hjelp uten å være drit redd for at jeg blir opplevd av andre som ikke god nok. Jeg kan være i situasjoner og oppleve begivenheter og mennesker som er utydelige uten at jeg blir usikker i samme grad som før. Samtidig kan jeg fortsatt oppleve å bli usikker i noen få, helt bestemte relasjoner, hvorpå jeg da benytter disse opplevelsene til å jobbe med min selvfølelse gjennom å «tåle» og kjenne på egne reaksjoner og følelser. Gjennom å respektere og anerkjenne egne følelser og reaksjoner i disse situasjonene, oppnår jeg bedre selvfølelse. Kjenner du deg igjen? En god og balansert selvfølelse er viktig for at vi skal ha det godt i relasjonene våre, og gode relasjoner er viktig for vår eksistens.

Rita Jacqueline

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.