Psykosomatiske lidelser

af GoMentor

Sidst opdateret 12.10.2021

Reviewer Troels Sletved

Psykosomatisk lidelse

Psykosomatiske lidelser

I tilfeller av psykosomatiske lidelser kan det oppstå fysiske symptomer hos den rammede, selv om man ikke har noen medisinsk tilstand. Det vil si at selv om det ikke er noe fysisk i veien med de menneskene som har somatoforme lidelser, ser man ofte at de søker behandling for fysiske problemer de innbiller seg. Symptomer kan være å insistere på å få forskjellige medisinske undersøkelser i tillegg til ekte eller falsk smerter som ikke har noen åpenlys grunn. På GoMentor kan du få online terapi og online coaching som kan hjelpe på disse symptomene.

Forskjellige former for psykosomatiske lidelser

Dette er de mest vanlige typene av psykosomatiske lidelser:

 • Somatiseringstilstand – Vedvarende klager over fysiske symptomer når det ikke finnes noen fysisk tilstand som kan skape disse symptomene. 
 • Somatoform autonom dysfunksjon – Denne typen lidelse begrenser seg til at pasienten opplever problemer med et organ eller en spesiell del av kroppen.
 • Konversjonslidelse – Dette finner som regel sted etter en traumatisk opplevelse og forårsaker en svekket fysisk motorikk i form av sanser eller bevegelser uten noen tydelig grunn for symptomene.
 • Vedvarende somatoform smertetilstand – kroniske smerter i et eller flere områder av kroppen hvor årsaken ikke kan identifiseres.
 • Hypokonder tilstand – En overbevisning om at fysiske symptomer (både virkelige og innbilte) er tegn på en alvorlig sykdom selv om undersøkelser har motbevist det.
 • Dysmorphofobi – en konstant besettelse av en fysisk feil – virkelig eller innbilt – som kan forårsake bivirkninger.
 • Uspesifisert somatoform lidelse – en lidelse som En lidelse som har kjennetegnene til to eller flere av symptomene ovenfor.
 • Udifferensiert somatoform lidelse – klager over fysiske smerter som varer over seks måneder og ikke har noen medisinsk tilstand.
 

Symptomer på psykosomatisk lidelse

De spesifikke symptomene på somatoforme lidelser avhenger av hvilken type det er, men generelt har alle fysiske smerter som ikke kan forklares med en medisinsk tilstand som kjerneproblem. Mange mennesker med denne lidelsen insisterer på å gjennomføre undersøkelse etter undersøkelse og går fra lege til lege uten hell. Hos andre består symptomene av frykt og angst for å bli rammet av en alvorlig sykdom som varer lengre enn bare et par måneder. Å være overdrevent opptatt av smerte og sykdommer er et tydelig tegn på at det er snakk om psykosomatisk lidelse. Hvis disse symptomene oppstår kan det være lurt å oppsøke hjelp og gjennom behandling unngå de farene som er forbundet med psykosomatiske lidelser

Her er noen av symptomene på psyksomatisk lidelse:

 • Insistere på undersøkelser
 • Uforklarlige medisinske symptomer
 • Kroniske klager over smerte eller andre symptomer
 • Overdreven angst for å bli rammet av en sykdom
 • Konstante smerter i et eller flere anatomiske punkter uten årsak
 • Bli besatt av en innbilt sykdom

Risikoen ved psykosomatiske lidelser

En av farene som er forbundet med somatoforme lidelser er risikoen for økonomiske problemer på bakgrunn av utallige og unødvendige medisinske undersøkelser. En annen risiko er at den som lider av sykdommen kan skade seg selv for å oppnå og få bekreftet den innbilte smerten eller sykdommen. Det er en rekke andre psykiske og fysiske risiko forbundet med somatoforme lidelser, med tanke på hvilken type det er snakk om. De kan alle minimeres ved hjelp av behandling.

Somatiseringstilstand

Vedvarende klager over psykiske symptomer som ikke kan tilskrives noen medisinsk årsak kalles somatiseringstilstand. Symptomene er blant annet fysiske smerter i forskjellige deler av kroppen som ikke kan diagnostiseres, og grunnes en psykologisk tilstand. Hvis de får negative tester på den innbilte sykdommen vil ens om lider av somatiseringstilstand ikke tro på disse resultatene og insistere på nye tester eller finne en annen lege. Lidelsen kan føre til alvorlige problemer som det anbefales å få terapi for. Det kan du finne f.eks gjennom GoMentor.no.

Symptomer på somatiseringstilstand

Symptomene på somatiseringstilstand minner om symptomene på andre somatoforme lidelser. Det er som regel snakk om smerter som ikke kan knyttes til noen fysisk tilstand.

Det kan komme til uttrykk gjennom brystsmerter, ryggsmerter, mageproblemer eller andre fysiske symptomer. Medisinske tester kan vise at det ikke er noen medisinsk årsak til smertene, men pasienten vil fortsette å tro det er noe galt. Selv om symptomene kommer av en psykisk tilstand, kan det være alvorlige farer forbundet med somatiseringstilstand:

 • Fysiske smerter i forskjellige deler av kroppen
 • Gjentatte og ofte sykdomstilfeller uten reelle sykdom
 • Vedvarende klage over smerte
 • Psykisk påkjenning av dissonans mellom hva man selv opplever og det man blir fortalt er sant.

Hvis problemene fortsetter kan denne lidelsen føre til andre psykiske lidelser som depresjon. 

Behandling av somatiseringstilstand

Noen av de profesjonelle terapeuter, psykologer eller coacher på GoMentor.no har spesialisert seg i somatiseringstilstand og kan hjelpe til med alle symptomene det medfører. GoMentor 24/7 kombinerer psykoterapi med internettets muligheter. På den måten kan du få hjelp til å håndtere somatiseringstilstanden. Det kan være vanskelig å håndtere de problemene som kan oppstå i hverdagen i sammenheng med denne lidelsen. Her kan terapeutene hos GoMentor hjelpe med de praktiske rådene du trenger og gi deg det verktøyet som er nødvendig.

GoMentor tilbyr også hjelp til blant annet: StressAngst, ParforholdDepresjon og Lavt selvverd.

Du kan lese mer her om muligheten for å bestille en psykolog på nett, onlinecoach eller finne hjelp i nærheten av deg: OsloBergen, TrondheimStavanger, SandvikaKristiansandDrammen.

Somatoform Autonom Dysfunksjon

Når en person konstant klager over fysiske smerter i en bestemt del av kroppen og det ikke stammer fra en medisinsk årsak og gjør dette over lengre tid (ofte over 6 måneder), kan det være snakk om en somatoform autonom dysfunksjon. Det kan være vanskelig å diagnostisere denne lidelsen da de som er rammet ofte velger å skjule negative resultater fra legen. Det kan føre med seg mange alvorlige psykiske påkjenninger å ha en somatoform autonom dysfunksjon.

Symptomer på somatoform autonom dysfunksjon

Forskjellen på denne lidelsen og de vi har nevnt ovenfor er at den innbilte smerten kun oppstår et sted i kroppen og ofte varer i mer en 6 måneder uten noe medisinsk sammenheng. Dette tar masse unødvendig energi fra den som opplever det og er noe man burde søke behandling for så fort man begynner å oppdage en nedadgående sirkel. Hos GoMentor kan vi hjelpe deg med nettopp det. Her har vi profesjonelle psykologer og terapeuter som tar deg i mot på en god og ordentlig måte.

Få hjelp mot psykosomatiske lidelser

Liv  Wassum Anna Lena Eldøy                               Lindis Ljøterud Mariann Marthinussen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.