Frykt for bakterier og støv

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Frykt for bakterier og støvHva er mysofobi?

Mysofobi forveksles ofte med obsessiv-kompulsiv personlighetsstrutur, men denne fobien er angst for skitt, smuss og bakterier eller å selv bli skitten. Mysofobi omtales også som bakteriefobi. De som lider av denne fobien kan ikke gi en rasjonell forklaring på, hvorfor de er redd for bakterier og lignende. Antallet av mennesker som lider av mysofobi stiger i USA, fordi det fokuseres så meget på bakterier og sanitet. Frykten kan utløses av harmløse situasjoner, man mener at denne typen fobi oftest rammer mennesker som har angst og depresjoner i deres familie. Uansett hva årsaken er, så kan man få online terapi for mysofobi her på GoMentor.

Symptomer på mysofobi

Å bli utsatt for for skitt eller bakterier kan fremkalle panikkangst hos mennesker som lider av mysofobi, og de vil oppleve hjertebank, svette og kvalme. De vil gjøre nesten hva som helst for å unngå nærkontakt med urenheter. Da denne fobien ofte kan resultere i gjentakende og ukontrollerbar atfærd, kan man noen ganger bli feil diagnostisert med OCD. Hvis man vasker hendene gjentatte ganger eller unngår sosiale situasjoner hvor man kan bli nødt til å røre andre mennesker, eller ta på noe som andre mennesker har tatt på, så kan det være man lider av mysofobi. 


Hvis man ikke mottar behandling kan mysofobi føre til mer alvorlige lidelser, som depresjon og sosial angst, eller andre former for irrasjonell frykt. Frykten for urenheter kan hemme en persons liv betydelig, og kan føre til isolering og ensomhet. Det er derfor vikitg å oppsøke hjelp dersom man kjenner seg igjen i symptomene.

  • Irrasjonell angst for bakterier og støv
  • Behov for å unngå steder hvor det kan ha vært bakterier
  • Paranoia for å røre ting eller mennesker som kan være urene
  • Behov for unngå sosiale situasjoner, for å unngå å komme i kontakt med bakterier 
  • Panikkangst hvis man tror at man er kommet i kontakt med bakterier 

Behandling 

Mysofobi forverres med tiden, hvis man ikke mottar behandling. Noen anvender antidepressive medisiner, andre samtaleterapi og noen vil forsøke eksponeringsterapi. Her på GoMentor har vi en rekke tilknyttede terapeuter som kan bistå deg i å finne den rette behandlingen for deg. Vi tilbyr både online og personlig samtaleterapi, slik at du kan få hjelp uavhengig av tid og sted.


Finn den rette mentoren for deg i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.