Har du angst for torden og lyn? Få hjelp i dag - GoMentor

Frykt for lyn og torden

af GoMentor

Sidst opdateret 1.8.2020

Reviewer GoMentor

Torden

Brontofobi

Brontofobi er angst for torden og lyn, som innebærer en angst for lyden av torden, synet av lyn, samt lynnedslag. En slik fobi er karakterisert av en intens og ofte irrasjonell frykt, som varer emd enn seks månedere. Det er en av de ti vanligste fobiene i verden og er tilstede hos både mennesker og dyr. Selv om de som lider av denne frykten har en rasjonell forståelse av at lyn og torden ikke er direkte farlig, så minimerer ikke dette deres frykt. Dersom man ikke får hjelp kan lyn og torden være en meget skremmende opplevelse. Det er som oftest barn som opplever denne frykten, er det også mange voksne som sliter med denne fobien.

Symptomer på brontofobi

Mennesker som lider av brontofobi er ofte meget redde og bekymrede når dårlig vær og tordenvær oppstår, selv hvis de er i trygge omgivelser. Symptomene er som ved de fleste andre fobier: panikkangst, hjertebank, gråt og svette. Det interessante ved denne fobien er at de som lider av den vil være oppsøkende til mennesker rundt seg, for å forsikre seg om at tordenværet ikke er farlig. Dette vil for mange virke formildende på symptomene. De vil også forsøke å unngå uværet at de holder seg for ørene og gjemme seg i mindre områder, slik som skap. Sett i lys av dette, vil de naturligvis følge nøye med på værmeldingene.

 

Typiske tegn på at man lider av frykt for lyn og torden:

  • Angst under tordenstormer
  • En utpreget interesse i eller en besettelse av å følge værmeldingene
  • Behov for mennesker rundt seg under uvær
  • Et ønske om å gjemme seg for uværet
  • Motvilje mot å forlate sitt hjem pga. den potensielle faren for tordenvær

En slik fobi kan føre til en besettelse av å følge med på værmeldingene. Noen ganger kan det føre til en uvilje til å forlate eget hjem, hvis de ikke føler seg trygge på værmeldingen først. Panikkangst kan også påvirke deres kropp ved at symptomene forverres med tiden, dersom de ikke får den rette behandlingen.

Behandling av brontofobi

Den beste måten å behandle brontofobi - frykt for lyn og torden - er ved hjelp av distraksjoner under selve tordenværet. Hvis det er en svært alvorlig grad av fobien kan det være nødvendig å søke profesjonell hjelp. Her på GoMentor.no kan du finne dyktige terapeuter som tilbyr både online og personlig hjelp til deg som lider av brontofobi og din familie, så de kan forstå og bearbeide den frykten som er forbundet med fobien. Finn en psykolog, terapeut eller coach på listen under eller søk mer spesifikt via ‘Find ekspert’-knappen til høyre på siden. Finn den rette mentor for deg på GoMentor nå.

Få hjelp mot frykt for lyn og torden

Ole Holmaas Kathrine Tollehaug Ingeborg Roald Hilde Fredriksen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.