Dødsangst (Nekrofobi)

af GoMentor

Sidst opdateret 7.10.2021

Reviewer GoMentor

DødsangstHva er dødsangst?

Selvom en fobi ofte er en frykt for en enkelt ting, så er nekrofobi faktisk en frykt for to ting. Det er en frykt for døden, og en frykt for lik. Selvom begge er ganske naturlige, så er disse situasjonene et omfattende problem for som lider av slik dødsangst at det fort kan påvirke deres livskvalitet. Man kan ikke ved hjelp av rasjonelle forklaringer fjerne deres frykt og forvente at det er det som skal til for at de skal komme seg over sin frykt. I noen tilfeller krever det hjelp fra familie, venner og ofte fra profesjonelle.

Symptomer på dødsangst

De som lider av en slik frykt eller angst er ofte besatt av tanker om døden, eller ting som er forbundet med døden. Selvom de fleste mennesker er inneforstått med at alle mennesker på et tidspunkt skal dø, så har mennesker med dødsangst behov for hjelp for å ikke bli besatt av døden. Det største tegn på at en person lider av dødsangst er det konstante fokuset på døden, samt tanker om hvordan man unngå døden. Det kan ofte oppstå panikkangst. En begivenhet som en begravelse oppleves som veldig vanskelig og kan føre til ulike former for angstrelatert atferd. Årsaken til frykter er uunngåelig. Derfor kan denne typen angst veldig lett føre til andre ekstreme fobier og atferdsmønstre. I en svært alvorlig grad, kan noen nekte å forlate deres hjem fordi de er overbeviste om at verden utenfor er for farlig. De kan vise symptomer som hypokondere, hvor de kontant er redd for å banale ting som at en hoste kan være livstruende.

Behandling af dødsangst

Man kan ikke snakke en nekrofob person bort fra sin angst ved hjelp av logiske forklaringer. Selv religion kan ikke løse disse problemene for dem. Den beste behandling er terapi og coaching som gjennomføres av profesjonelle terapeuter. Her på GoMentor kan du finne dyktige terapeuterpsykologer og coacher, som forstår omfanget av frykten og de kan hjelpe med å identifisere hva det er som forårsaker symptomene. På GoMentor kan du finne en psykolog på nett eller en online coach, slik at du kan få den hjelpen du trenger uavhengig av tid og sted. 

GoMentor kan også hjelpe deg med å finne den rette hjelpen i nærheten av deg. Finn også hjelp til bl.a. stress, depresjon eller lav selvfølelse. Skriv inn postnummeret ditt i søkefunksjonen vår eller klikk en av disse lenker:

 

Trenger du hjelp?

Anna Lena Eldøy                               Filip Bekkelund Gunn Eva Johansen Mariann Marthinussen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.