Høydeskrekk

af GoMentor

Sidst opdateret 12.10.2021

Reviewer Troels Sletved

HøydeskrekkHøydeskrekk, også kalt akrofobi, er en ekstrem og noen ganger irrasjonell frykt for høyder. Det kan være mange årsaker til denne lidelsen. Akrofobi er ofte forårsaket av en tidligere traumatisk opplevelse, selv om mange forskere hevder at denne frykten er evolusjonær og stammer fra en tid da et fall kunne være dødelig. Flere studier viser at denne frykten ikke bare oppleves av mennesker, men også dyr. Uansett årsak, så kan online terapi via GoMentor hjelpe.

Hva er høydeskrekk? 


Høydeskrekk beskrives noen ganger som svimmelhet, men det er ikke en korrekt beskrivelse. Svimmelhet er et vanlig symptom på høydeskrekk, når man ser ned fra høyder. Et annet symptom er unngåelse av høyder, slik som fjelltur, broer eller høye terrasser. Det kan ofte avdekkes en rekke mer spesifikke symptomer og mindre kjente symptomer slik som frykten for stoler, stiger eller lignende hvor man ikke har føttene på bakken. I noen tilfeller kan man oppleve å være redd for vann av samme grunn, da man ikke kan se eller røre bakken dersom det er dypt. Når man konfronteres med disse scenariene, kan akrofobien gjøre deg desorientert og være årsak til panikkangst


Selvom høydeskrekk kan virke harmløst og faktisk logisk, så er graden av frykten ofte uproposjonell med den situasjonen man befinner seg i. Hvis man befinner seg et sted med høyder og opplever det som ubehagelig, så er man mer tilbøyelig til å få panikk og utreagere. Dette kan ironisk nok gjøre det vanskeligere å komme ned eller til et sted man føler seg tryggere. Det kan være hemmende i hverdagen, hvis akrofobien setter begrensninger for hvilke aktiviterer man kan ta del i og hvor man ønsker å dra. 

Behandling


Det er mange behandlingsmuligheter for alvorlig akrofobi og hvis man undersøker mulighetene kan man finne den metoden som passer best til deg. GoMentor har en rekke tilknyttede eksperter som tilbyr både online og personlig samtaleterapi eller online coaching  slik at du kan få den hjelpen du trenger uavhengig av tid og sted. Våre psykologer og coacher kan hjelpe deg finne årsaken til din frykt og hjelpe deg overkomme den. Ta første steget mot en hverdag uten frykt.

GoMentor tilbyr også hjelp til blant annet: Stress, Angst, Parforhold, Depresjon og Lavt selvverd.

Du kan lese mer her om muligheten for å bestille en psykolog på nett, online coach eller finne hjelp i nærheten av deg: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Drammen.

Finn din samtalepartner i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn mentor'.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.