Fremmedfrykt

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

FremmedfryktHva er fremmedfrykt?

Det er ganske alminnelig å være redd for det ukjente. Fremmedfrykt, xenofobi, kan ikke sidestilles med dette. Når man lider av xenofobi har man en intens frykt for fremmede eller utlendinger. Det har ofte negative assosiasjoner samt hitstoriske og politiske undertoner, som mange mennesker finner lite tiltalende. Ettersom at det i dette tilfelle er snakk om en fobi, så er det mest nyttig å behandle det som en ekstrem angst for mennesker. Samtalene handler mindre om historie og mer om sunne teknikker som kan hjelpe mennesker overvinne deres frykt og være mer åpne.

Symptomer på xenofobi

Mennesker som lider ax xenofobi viser en intens frykt for mennesker, som de ikke forstår eller mennesker som de ser på som fremmende. Denne frykten kan intensiveres av rasemessige, sosiale eller religiøse forskjeller, og man vil ofte fremstå som uviten eller fordomsfull. Sannheten er dog at deres atferd er basert på en frykt, som de ikke kan forstå eller kontrollere. Dersom man sliter med fremmedfrykt vil man gjøre mye for å unngå fremmede eller mennesker av en annen etnisitet eller religion. I underbevisstheten identifiseres årsaken til deres frykt som noe fremmed, noe som de tror alle mennesker føler på. Dette er ikke tilfelle.


Ekstrem xenofobi kan føre til isolasjon av en eller flere personer. Man vil ofte oppfattes som intolerant og trangsynt, som igjne kan forsterke isolasjonen. Selvom det i utgangspunktet ikke er snakk om rasisme eller intoleranse, vil det ofte oppfattes sånn av andre mennesker. Det er derfor viktig å vurdere behandling og samtaleterapi for å lære seg å forstå frykten.

 • Unngår fremmede mennesker
 • Motvilje mot å være åpen ovenfor mennesker som man ikke forstår
 • Ofte generaliserede og har stereotypiske forestillinger om en kultur eller en gruppe mennesker

Behandling af fremmedfrykt

Behandlingen av fremmefrykt kan være mer komplisert enn andre fobier. Å lære om andre etnisiteter og religioner er en viktig faktor, for å kunne overvinne sin frykt. Våre eksperter har erfaring fra dette området, og de kan hjelpe deg med å fortstå hvor din frykt stammer fra. Med terapi og et åpent sinn kan man lære å utvide sine horisonter og konfrontere sin frykt. På denne måten kan man innse at de menneskene man er redd for ikke er så annerledes enn seg selv.


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Trenger du hjelp?

Anna Lena Eldøy                               Mariann Marthinussen Gunn Eva Johansen Filip Bekkelund
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.