Sosial angst

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Sosial angstSosial angst, også kalt sosial fobi, kan forklares som angst ved å delta på ulike sosiale begivenheter. I dag er det en av de vanligste angstlidelse og eksperter mener at mange mennesker lider av en grad av sosial angst. En alvorlig grad av sosial angst kan bli et kronisk problem, som reduserer livskvaliteten betratktelig. Angstlidelsen gjør det vanskelig å fungere sosialt med andre, og for noen blir det nesten umulig. Før man kommer til dette stadiet er de viktig å vurdere å oppsøke profesjonell hjelp. 

Hva er sosial angst?


Sosial angst er en angstlidelse som ofte viser seg i panikkanfall. Det er svært vanlig å vise ekstrem nervøsitet i en rekke sosiale situasjoner. Selvom det det for noen er normalt å være sjenert eller nervøs i andres nervær, kan det oppleves som ekstremt intenst for noen, og dermed gjøre det nesten umulig for å fungere i hverdagen. Høy puls og hjertebank, pustevansker og andre tegn som ligner på panikkanfall er vanlig. En slik angstlidelse fører ofte til isolasjon. Overdrevent bruk av alkohol eller stoffmisbruk i sosiale situasjoner kan også være en indikator. For å minimere at slike vaner blir vedvarende, kan man få behandling for sosial angst. 

De som lider av sosial angst har ofte symptomer som er fremkalt av angst før sosiale begivenheter. Angst for offentlig ydmykelse, rødming, nye mennesker og ukjente omgivelser er svært vanlig. Dette fører til at man bevisst unngår sosiale situasjoner, for å slippe å kjenne på de vanskelige følelsene. Det finnes også andre mer spesifikke typer sosial angst, som for eksempel frykt å spise i offentligheten eller for å bruke offentlige toaletter. 

Behandling


Det finnes flere behandlingsmuligheter for sosial angst, og disse kan vairere avhengig av type og grad. Gjennom samtaleterapi kan du sammen med din profesjonelle samtalepartner finne hvilken behandling som vil være best for deg og dine behov. Ved å avdekke årsaken til angsten og å tilegne seg teknikker for å håndtere de vanskelig følelsene og uønskede reaksjonene, kan du man finne veien tilbake til en lettere hverdag. På GoMentor.no tilbyr våre tilknyttede partnere både online og personlig samtaleterapi slik at du kan få den hjelpen du trenger uavhengig av tid og sted.


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifik via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.