Frykt for å kaste opp

af GoMentor

Sidst opdateret 6.10.2021

Reviewer Troels Sletved

Frykt for å kaste opp

Emetofobi

Selv om emetofobi er en av de vanligste fobiene, så er forskningen på dette området mangelfull. Emetofobi er frykten for å kaste opp eller befinne seg i situasjoner hvor det er fare for å kaste opp. Det er en rekke underkategorier av denne lidelsen, slik som frykt for å måtte kaste opp, frykten for å se oppkast eller være i nærheten av det, samt frykten for å se noen andre kaste opp. Siden det er så mange aspekter ved denne fobien, kan det være overraskende at det ikke er forsket mer på området. På tross av dette er det dog mange behandlingsmuligheter.

Symptomer på emetofobi 

Personer som lider av sterk emetofobi opplever angst, og noen ganger panikk, når de konfronteres med oppkast eller muligheten for å kaste opp. Kvalme kan også forårsake denne frykt, og derfor vil de helst også unngå mennesker som sier de er kvalme. Denne frykten kan også føre til andre former for sosial angst, og dermed være overveldende for de som lider av emetofobi.

Personer som lider av en alvorlig grad av emetofobi opplever ofte problemer med å leve et normalt liv. Deres frykt for å kaste opp kan få dem til å unngå å være i nærheten av barn og alkohol. Det kan for noen være vanskelig å beholde en jobb, da de hele tiden er redde for smitte og dermed økte sjanser for oppkast. Det er for det meste kvinner som lider av denne fobien, og det er ikke uvanlig at de utsetter eller unngår å bli gravid i frykt for morgenkvalme og påfølgende oppkast. Fobien kan også komplisere matlaging, da de ofte vil være svært nøye med tilberedelse og inntakelse av mat. I sjeldne tilfeller kan føre til anoreksi, hvor manglende inntak av mat ikke er forbundet med kroppsbildet, men det er forbundet med angsten for å føle seg uvel eller for å kaste opp etter mat.

Behandling af emetofobi

På GoMentor har vi tilknyttet dyktige psykologer, terapeuter eller coacher som kan hjelpe deg med å bekjempe den frykten og frustrasjonen du kjenner på. På denne måten kan du få høyere livskvalitet og færre hindringer i hverdagen. Gjennom samtaleterapi eller coaching kan du lære deg teknikker for å jobbe deg igjennom frykten, ved hjelp av råd og veiledning fra en profesjonell samtalepartner. Vi tilbyr både personlig fremmøte og online terapi eller online coaching, så du kan få hjelp uavhengig av tid og sted.

Finn psykolog eller terapeut i nærheten

På GoMentor har vi tilknyttet dyktige psykologer, terapeuter og coacher som kan hjelpe deg. Finn den riktige hjelpen i nærheten av deg nedenfor eller skriv inn postnummeret ditt i søkefunksjonen vår.

Finn din samtalepartner i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.