Tannlegeskrekk

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

TannlegeskrekkTannlegeskrekk, også kalt odontofobi, er en folkelig betegnelse på det å være nervøs eller redd for å gå til tannlegen. Tannlegeskrekk er egentlig et misvisende navn, da det ikke er selve tannlegen man er redd for, men de instrumentene og den behandlingen det innebærer. Dersom angsten er så stor at man lar vær å dra til tannlegen kalles det for odontofobi.


Behandlingen og forebyggelsen av angst for tannlegebehandling bygger på et fortrolig samspill mellom pasient og tannlegen. Forutsetningen for å kunne hjelpe deg med angsten for tannbehandling er at du ønsker å få hjelp og at tannlegen din er i stand til å gi deg denne hjelpen. Du og tannlegen din burde ha den samme grunnleggende innstillingen for å løse problemet ditt. Dette er utgangspunktet for de ti rådene som er beskrevet nedenfor. Du kan også søke hjelp hos en psykolog eller psykoterapeut som er spesialisert innen angst.

Symptomer på tannlegeskrekk

Dette er noen av de symptomene man vil oppleve ved odontofobi:

  • Hjertebank
  • Vondt i magen
  • Nervøsitet
  • Bekymring
  • Angst

Angst for tannlegebehandling har mange former og grader. Ofte har angsten noe å gjøre med måten du tenker på. Ved å følge noen enkle råd kan du aktivt være med til å forhindre at angsten tar overtaket og i stede lære deg selv å ha det bra med å gå til tannlegen. På samme måte som tanker, kroppsreaksjoner og følelser er med å forsterke angsten kan de også være med å fjerne angsten. Ved å få kontroll over tankene dine kan du redusere kroppsreaksjonene og angsten vil ikke føles like stor. Du kan også gå andre veien og først få kontroll på kroppsreaksjonene og deretter tankene. Positive følelser i form av glede, glade minner og gode nyheter er også med til å bremse angsten.

10 gode råd til pasienten

  1. For det første er det viktig å erkjenne angsten og ikke gjemme den bort. Det er ikke flaut å være redd. Det er mange som har det på samme måte som deg.

  2. Velg en tannlege du liker og som er flink til å behandle mennesker med angst for tannlegebehandling. Fortell hvorfor du er redd og hva du er redd for. Hvis tannlegen ikke forstår problemene dine, kan det være best å skifte tannlege.

  3. Forbered deg til tannlegebesøket og øv på avslapningsøvelser som du kan bruke under behandlingen. Du kan også prøve med musikk om du tror det vil hjelpe. Det kan være spesifikk musikk for avslapping eller bare din egen musikk.

  1. Møt alltid uthvilt og ikke stresset opp til behandlingen. Velg helst behandlingstider om formiddagen og kom i god tid (5-10 minutter før).

  1. Få regelmessige og hyppige konsultasjoner hos tannlegen. Helst hver tredje måned sånn at du kommer inn i en god rytme. Møt opp når du skal og ikke avlys timer.

  1. Still krav til tannlegen. Lag en avtale om hva behandlingen skal omfatte, hvordan det skal foregå, hvor viktig det er og hvor mye det koster

  1. Sørg for å få de pausene du trenger under behandlingen. Fortell tannlegen hvis du er redd eller det gjør vondt.

  1. Hvis det gjør vondt kan du be om lokalbedøvelse eller lattergass. Det kan også være nødvendig å få et beroligende middel innen behandlingen.

  1. For noen mennesker kan det være hjelpsomt å se hva som skjer under behandlingen. Du kan be tannlegen om et håndspeil så du kan følge med på hva som skjer underveis.

  2. Spør alltid hvis det er noe i behandlingen du ikke forstår eller noe du gjerne vil ha nærmere forklart. Hvis du har munnen fylt med instrumenter kan du rekker hånden i været.


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.