Agorafobi

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

AgorafobiHva er agorafobi?

Agorafobi er en irrasjonell frykt for åpne plasser eller sosiale situasjoner når det er mange mennesker tilstede. Det kan være snakk om en frukt for å være steder hvor det umiddelbart er vanskelig å få hjelp. Det kan være både i store folkemengder, ved broer eller andre offentlige steder. Som nevnt er frykten ofte irrasjonell, men oppleves som helt reell for de som lever med den. I ekstreme tilfeller kan agorafobi medføre at man praktisk talt aldri drar hjemmefra, og unngår omverden så mye som mulig. Som man kan forestille seg kan det hemme muligheten til å leve et normalt, produktivt liv. GoMentor tilbyr både personlig og online samtaleterapi, slik at du kan få hjelp med fobien din. 

Symptomer på agorafobi

Det tydligste symptomet på agorafobi er ekstrem angst som ofte resulterer i et panikkanfall. Både selve fobien, men også frykten for å få et nytt panikkanfall, kan føre til at man tilbringer mesteparten av sin tid innendørs, innenfor hjemmets fire vegger. Frykten for å være alene i sosiale situasjoner eller for å befinne seg et sted uten en nødutgang, kan være andre tegn på at det er snakk om agorafobi. Noen vil også være redd for å være enormt redd for å miste kontroll i det offentlige rom, noe som også kan føre til at man isolserer seg hjemme. Noen viser tegn på opphisselse og sinne. Noen personer vil kun oppleve et par av symptomene, imens andre vil oppleve alle i større eller mindre grad. Uansett hvilken symptomer som viser seg er agorafobi en alvorlig lidelse, som kan ha stor negaitv innflytelse på ens liv og livskvalitet.

Få hjelp til agorafobi

Her hos GoMentor forstår vi de utfordringene som er forbundet med agorafobi og vi har tilknyttet en rekke terapeuter som kan hjelpe med med nettop dette. Med online psykoterapi kan du få støtte og veiledning, uavhengig av tid og sted. Før mindre problemer med panikkanfall fører til at man isolerer seg i sitt eget hjem, er det viktig at man får hjelp til å bearbeide agorafobi. Online terapi er et relativt nytt fenomen, men det er en måte å få den hjelpen man trenger på egne betingelser. Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Få hjelp mot agorafobi

Anna Lena Eldøy                               Gunn Eva Johansen Filip Bekkelund Mariann Marthinussen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.