Klaustrofobi

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

KlaustrofobiKlaustrofobi er en av de mest kjente former for fobier, og det er kort sagt frykten for lukkede rom og frykten for å ikke kunne komme ut igjen. Som mange andre fobier kan klaustrofobi variere fra å oppleve et ubehag ved å være i små rom til panikk ved tanken på små rom. Symptomene på klaustrofobi kan variere fra person, men hvis de oppstår er det viktig å få riktig diagnose og påfølgende hjelp. Her på GoMentor.no kan du få online terapi som kan hjelpe deg med å håndtere din klaustrofobi. 

Hva er klaustrofobi?


Klaustrofobi er forbundet med to separate, men relaterte former for angst: angst for begrensning og angst for kvelning. Klaustrofobiske mennesker gjør alt for å unngå små rom, elevatorer, biler, kjeller, tog og andre områder hvor deres bevegelser blir hemmet og de føler seg fanget. Det er ikke selve stedet de er redd for, men begrensningene slik de ikke kan bevege seg fritt samt frykten for hva som kan skje hvis de ikke kan komme seg ut. Denne frykten kan føre til panikkangst som er karakterisert ved hjertebank, pustevansker og voldsomme forsøk på å komme seg ut av de avlukkede områdene. 


På lang sikt kan klaustrofobi føre til mentale og fysiske skader. Ved svært alvorlige tilfeller vil personer kun oppholde seg steder de vet de føler seg trygge, som svært ofte vil være deres eget hjem. Dette fører til sosial isolasjon og svært nedsatt livskvalitet. Man opplever gjerne et forhøyet stressnivå fordi man forsøker hele tiden å planlegge sine dager for å unngå ubehagelige situasjoner og steder. 

Behandling 


Terapi og rådgivning er ytterst effektive behandlingsmetoder for klaustrofobi. Her på GoMentor har vi rådgivere med erfaring innenfor angst og fobier, som kan hjelpe deg med å håndtere din frykt. Du kan få en mer rolig og avslappet hverdag, med mindre begrensninger. En psykolog eller terapeut kan hjelpe deg forstå hvorfor du reagerer som du gjør og deretter utstyre deg med de verktøyene du trenger for å bearbeide frykten. GoMentor.no tilbyr online terapi, så du kan få den hjelpen du trenger uavhengig av tid og sted. 


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden.  

Få hjelp mot klaustrofobi

Gunn Eva Johansen Filip Bekkelund Mariann Marthinussen Anna Lena Eldøy
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.