Panikkangst

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

PanikkangstNervøsitet og angst er normale, sunne følelser, som typisk oppstår i stressende situasjoner. Likevel vil noen oppleve intense perioder med angst og panikkanfall som som kommer plutselig og uten en åpenbar grunn. Det etterlater den angstrammede ute av stand til å foreta seg noe og man sitter ofte igjen med følelsen av å ikke ha kontroll over en egen kropp. Panikkangst er en angstlidelse som forårsaker voldsomme panikkanfall, som kan ha både fysiske og psykiske symptomer. Her vil det bl.a. forekomme tegn som frykt, nervøsitet, økt puls og svette. Utfordringer ved panikkangst er at dersom den tar overhånd over din hverdag kan det føre til andre psykiske utfordringer, dersom man ikke får hjelp og behandling.

Symptomer på panikkangst

Det mest avslørende symptomet på panikkangst vil være gjentakende tilfeller av panikkanfall. Et slikt anfall medfører typisk økt puls, pustebesvær og andre fysiske reaksjoner. En som lider av panikkangst vil også kjenne på frykt og nervøsitet i store mengder. Noen vil oppleve svært intense fysiske symptomer, slik som skjelvinger eller ukontrollerbare kramper i kropper i forbinelse med panikkanfall. Det vil variere i hvilken omfang disse symptomene påvirker en, men man vil som regel oppleve noen av de nevnte symptomene, ofte ut av det blå og på upassende tidspunkter. Dette kan føre til mer frykt og angst for å bevege seg utenfor sitt eget hjem eller andre kjente omgivelser. Før en slik angstlidelse kommer ut av kontroll, er det viktig å undersøke de ulike behandlingsmulighetene slik at man få en hverdag uten angst og frykt.


De vanligste symptomene på panikkangst er:

  • Plutselig frykt
  • Plutselig nervøsitet
  • Svette
  • Økt puls
  • Svimmelhet
  • Besvimelse
  • Frysninger
  • Hetetokter 

Slik behandles panikkangst

Gjenkjenner du noen av symptomene er det viktig å oppsøke behandling, slik at du unngår at panikkangsten fører til andre lidelser, slik som lavt selvverd, andre typer angstlidelser og depresjon. Online terapi hos GoMentor kan være en mulighet for deg, hvis du lider av panikkangst. Ved å kombinere våre tilknyttede spesialister med internettets kommunikasjonsmuligheter, kan du få et komplett behandlingstilbud. Du kan få hjelp hvor og når du trenger det. Online behandling via GoMentor kan tilby veiledning fra profesjonelle psykologer og terapeuter.


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.