Angstlidelser

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

AngstlidelserHva er angstlidelser?

Det finnes en rekke forskjellige typer angstlidelser, og alle har forskjellige årsaker og symptomer. Alle har dog tilfelles at det hovedsaklig er snakk om angst - nervøsitet, engstelse og bekymring som påvirker både hverdagen og livskvaliteten til den det gjelder. Den risikoen som er forbundet med denne typen lidelser er ofte mindre alvorlig enn ved andre psykiske lidelser, men de kan ha store negative konsekvenser i ens liv.

Noen er ute av stand til å leve etter relativt normalt liv i samfunnet eller kan ikke gjøre de tingene de ønsker, på grunn av deres angst. Hvis dette er tilfelle bør man overveie å bli behandlet for sine angstlidelser. Her på GoMentor kan du finne terapetuer, psykologer og coacher som kan hjelpe deg få kontroll på din angst. Les mer om angstlidelser her og finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Ulike typer angstlidelser

Dette er noen av de forskjellige typene angstlidelser, som kan forårsake problemer for noen mennesker:

  • Panikkangst - Denne lidelsen skaper ekstreme følelsesmesseige reaksjoner i visse situasjoner og omgivelser. 
  • Agorafobi - Dette er en intenst frykt for åpne plasser eller sosiale situasjoner med mange mennesker til stede.
  • Angst - Bekymring og angst er alminnelige menneskelige følelser, men disse forverres betraktelig for mennesker som opplever angst. 
  • Sosial angst - Dette er en kronisk angst for en rekke dagligdagse situasjoner hvor du møter andre mennesker.
  • Obsessiv-Kompulsiv tilstand (OCD) - Dette er en samlebetegnelse for tvangstanker og/eller tvangshandlinger.
  • Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) - PTSD er en psykisk lidelse som forårsakes av en stor, traumatisk begivenhet i en persons liv. Dette kan i noen tilfeller oppstå lang tid etter hendelsen.

Når man har kjennskap til symptomer og risiko i forbindelse med de forskjellige typene angstlidelser, er det lettere å oppsøke hjelp dersom man skulle ha behov for støtte og rådgivning.

Symptomer på angstlidelser

Avhengig av hvilken type angstlidelse det er snakk om, vil symptomene variere men de inkluderer generelt ekstrem angst som kan føre til at en person ikke kan fungere sosialt og i vanlige, hverdagslige situasjoner. Angst kan oppleves veldig forskjellige fra person til person. De fleste vil oppleve en uro i kroppen og høyere puls. Søvnvansker, magesmerter og konsentrasjonsvansker er også vanlig. Det er heller ikke uvanlig å oppleve panikkangst, som kan føre til fysiske smerter og ubehag. Utover de fysiske symptomene er det en rekke følelsesmessige apsekter, som også er å anse som symptomer. Man opplever å være mer irritable og nervøse. Det kan være snakk om unnvikelse og at man aktiv unngår visse situasjoner man er redd for kan føre til mer angst. En følelse av å være adskilt fra verden er typisk for mennesker med angstlidelser. I noen tilfeller fører dette til angst for å forlate sitt hus i perioder. Hvis disse symptomene oppstår og ikke det ikke blir gjort tiltak for å bedre situasjonen, kan symptomene fort forverres. 

Behandling av angstlidelser 

Der er mange behandlingsmetoder for angstlidelser. En av de mest effektive behandlingsmetoder er psykoterapi. Her på GoMentor har vi kombinert profesjonelle terapeuter med internettets muligheter. Du kan få behandling uavhengig av tid og sted gjennom vår online samtaler. Du vil finne tilknyttede eksperter som kan gi deg gode råd, teknikker og støtte for å finne den riktige behandlingen for deg, uavhengig av hvilke symptomer du opplever.

Finn den rette mentoren for deg i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.