Prestasjonsangst

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

PrestasjonsangstFrykten for fiasko eller muligheten for å tape ansikt og dumme seg ut, er sannsynligvis noe som ligger mer eller mindre latent i de fleste av oss. For noen er det en underliggende frykt som skjerper oss i møte med utfordringer, mens for andre blir det en overveldende frykt som hindrer oss i å prestere foran andre. Stress og nervøsitet fyrer prestasjonsangst. Man kan for eksempel føle seg fullstendig forberedt til en eksamen, men så fort man skal prestere, svartner det. Prestasjonsangst tar overhånd. Det er ikke vanskelig å forstå, fordi det i det moderne samfunn forventes det mye fra oss.

Prestasjonsangst kan vise seg forskjellige hos alle. Noen opplever noe som kan ligne panikkanfall, mens andre vil slite med å holde fokus. Man kan oppleve økt puls og svetteproduksjon, og skjelvninger. Det er som sagt helt vanlig å reagere slik i situasjoner hvor man føler på nervøsiteten, men når angsten er hemmende kan det anses som et problem. Dersom du unngår forskjellige situasjoner fordi du opplever prestasjonsangst, er det viktig å finne en løsning som fungerer for deg slik at du kan føle på mestring igjen.

Gode råd for deg som sliter med prestasjonsangst

  1. Bruke avspenningsøvelser for å roe tankene
  2. Være så godt forberedt som man kan på en bestemt oppgave som aktiverer vår prestasjonsangst
  3. Øve seg så realistisk som mulig på den situasjonen man skal prestere i
  4. Snakke med noen om angsten
  5. Hvis det er mulig, snakke med den som skal vurdere prestasjonen
  6. Unnngå å sammenligne deg selv med andre

Behandling av prestasjonsangst 

Der finnes ulike metoder, hvorav noen er mer effektive enn andre. Prestasjonsangst kan gjøre en nervøs i flere dager før en situasjon man må prestere, og kan være utrolig utmattende. Teknikker som omhandler mindfulness kan være gunstig. På den måten vil du lære å ta kontroll over egne tanker og øve deg på ulike pusteteknikker og tankeøvelser som kan hjelpe deg i neste vurderingssituasjon, for eksmpel. En av våre tilknyttede coacher eller terapeuter kan gi deg den veiledning og støtten du trenger. Vi tilbyr både online og personlig samtaleterapi, slik at du kan få hjelp uavhengig av tid og sted.

 

Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.