Sosial angst

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Sosial angstSosial angst kan best beskrives som angst ved å delta i forskjellige sosiale begivenheter. I dag er det en relativt vanlig angst, og eksperter mener at veldig mange lider av en grad av sosial angst. Det kan blir et kronisk problem, som reduserer livskvaliteten. Det kan være en langvarig lidelse, som det er vanskelig å leve med. Lidelsen gjør det vanskelig å fungere sosialt med andre mennesker, og i noen tilfeller er det umulig.

Symptomer på sosial angst

Det er en form for panikkangst, som medfører at man opplever ekstrem nervøsitet i en rekke sosiale situasjoner. Selvom det for noen er normalt å være sjenert eller nervøs i andres nervær, kan det være ekstremt intenst for noen, og dermed gjøre det nesten umulig for dem å fungere i samfunnet. Forhøyet blodtrykk, puls og svetteproduksjon er fysiske symptomer. Dersom man sliter med sosial angst er det ikke uvanlig å isolere seg selv, noe som kan føre til at hverdagen blir veldig vanskelig. Utover dette kan misbruk også bli et problem, da vil noen prøve å medisinere seg til å slappe av i sosiale situasjoner. Et voldsomt alkohol- eller stoffmisbruk i sosiale situasjoner kan tyde på at man opplever angst i sosiale situasjoner.


Generelt vil de følelsene som er knyttet til sosial angst kan være så intense, at de gjør det umulig å fungere på arbeidsplassen, i parforholdet eller andre sosiale situasjoner. Da sosiale interaksjoner ikke kan unngås kan sosial angst forverres over tid og dermed skape nedgang i livskvalitet og glede. Ut over dette kan en konstant bekymring over hva andre tenker om en selv føre til en rekke andre psykiske utfordringer. Dersom man opplever sosial angst vil behandling ved hjelp av terapeuter og psykologer være den støtten man trenger.

Behandling av sosial angst

Det er forskjellige behandlingsmuligheter til rådighet for sosial angst, og disse kan variere avhengig av type og grad. Angsten kan kontrolleres ved hjelp av terapi, øvelser og i noen tilfeller medisin. Her på GoMentor tilbyr våre tilknyttede terapeuter støtte og rådgivning, som kan hjelpe deg med å komme deg over sosial angst og få ditt liv på rett spor igjen. Vi tilbyr både online og personlig samtaleterapi, slik at du kan få hjelp uavhengig av tid og sted.


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.