Akutt belastningsreaksjon

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Akutt belastningsreaksjonEn akutt belastningsrekasjon er en variasjon av posttraumatisk stresslidelse, som påvirker deg etter en ebstemt livstruende eller traumatisk begivenhet. Man kjenner ikke til ytterligere årsaker til en slik reaksjon, men den henger sammen med hjernens rekasjon på den traumatiske hendelsen. Symptomene på en akutt belastningsreaksjon er blant annet at man unngår i snakke om hendelsen, eller opplever flashbacks. Dette kan føre til flere fysiske og psykiske problemer. Før man lar en akutt belastningsreaksjon påvirke livet og hverdagen sitt på en negativ måte, bør man overveie behandlingsmulihgeter. 

Symptomer på akutt belastningsreaksjon

I utgangspunktet vil personer med akutt belastningsreaksjon vise sypmtomer som relaterer seg til bearbeidelsen av en traumatisk begivenhet, eksempelvis emosjonelt, fysisk eller misbruk av alkohol og andre stoffer. De fleste personer som lider av denne forstyrrelsen, viser tendenser til å gjenleve de begivenhetene som har forårsaket problemet. Andre vil forsøke å unngå personer, steder eller tanker som er relatert til hendelsen. Noen kan ha dissosiative problemer, da man forsøker å plassere seg selv utenfor begivenheten og den påfølgende traumen. Som med andre lignende lidelser, kan ekstrem angst som fører til panikkanfall også forekomme. Noen vil oppleve selektivt hukommelsestap.

  • Forvirring
  • Unngår tanker omkring opplevelsen
  • Unngår personer relateret til opplevelsen
  • Unngår steder relateret til opplevelsen
  • Dissosiative problemer
  • Angstanfall

Få hjelp til akutt belastningsreaksjon

Som det er lett å forestille seg kan det å hele tiden gjenleve den traumatiske opplevelsen, medføre alvorlige problemer og man får ikke mulighet til å komme seg videre i hverdagen. Det kan for noen være snakk om at en akutt belastningsreaksjon fører til stoff- eller alkoholmisbruk, for å finne en måte å slippe de vanskelig tankene og følelsene. Online terapi via GoMentor kan tilby hjelp og støtte, så problemene ikke vokser seg større. Vi har tilknyttede terapeuter og psykologer som kan tilby behandling og har erfaring med denne typen utfordringer. 


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.