Fra angstanfall til spontane gledesutbrudd

Skrevet d. 18-7-2020 23:06:42 af Linda Nordskog - Psykoterapeut, Mentaltrener, Coach, Veileder, Gestaltterapeut, Gestaltcoach, Hypnoterapeut, Helsecoach, Foredragsholder/Motivator, Parterapeut

Stress er skadelig for kropp og sinn. Stress kan bli angst, og er egentlig noe av det samme. 

Advarsel: Snakk alltid med din lege eller psykiater om å kutte ut medisiner! 


Om du føler på angst..., og du blir ikke bedre. Da er det nødvendig å gjøre noe du ikke har gjort før, og nøkkelen er ikke utenfor deg, men i deg selv. Din fantastiske livskraft og bevissthet kan ikke skades, smertes eller ødelegges. Mange er ikke i kontakt med denne, vet ikke hva det er, for det er for travelt opptatt med å sloss med seg selv og kontrollere seg selv og livet via tankene som bare er et verktøy og en liten del av den levende organismen. Gå innover mot det som er ren bevissthet og awareness. La en profesjonell hjelpe deg på veien, men gå veien selv.

Hva med å gjøre noe annet enn å ta noe kjemisk som skal roe nervene... Husk tankekraftens placebo effekt. Hva om din forventning av å ta noe en doktor har skrevet ut er det som gir den reelle virkningen. 

En del forskning viser faktisk at disse kjemiske tabelettene skaper mer av det de liksom skal virke mot, når en bruker dem over tid. Det hadde vel vært typisk kapitaldrevne selskaper som skal tjene penger..?

La oss si at du først vil se om det er noe du kan gjøre for å roe deg ned på andre måter, gjennom dine naturlige kjemiske stoffer i kroppen. Hva kan hjelpe tro?

Vi vet at det i alle fall IKKE er lurt å fantasere om alt det verste som kan skje... , se en skrekkfilm eller se nyheter. Det motsatte kan kanskje være noe som gjør noe bedre med deg og for deg, som å høre musikk som roer eller gir deg glede.

Hva med å gå en tur, kose med kjæledyret, stelle med blomster, lese en fin bok, se en dokumentar om tankekraft eller holde på med din favorittsyssel. Hva med å trene, eller møte en hyggelig venn og snakke om gode ting. Det er den beslutningen om endring som du aldri glemmer, for da transformerer du for du har ikke noe annet å tro på enn DEG SELV. 


Mange som har angst forklarer meg at de har dette på grunn av en person.

- Så denne personen kontrollerer tankene og følelsene dine? 

Det er svært viktig å ta makten over sinnet slik at det er deg som bevissthet som bruker tankene som verktøy, pusten som verktøy og kroppen som verktøy, slik at du utelukkende støtter deg selv. 

Det er ikke til å tro hva mine kjære klienter kan skremme seg med: "Tenk om det kommer noen å tar meg nå!!!" 

Hjelpes... hvem som helst hadde blitt paranoid om vi gikk rundt og tenkte slike tanker. Vi har ansvaret for en hel kjemifabrikk i vårt univers på innsiden av organet - huden. Det er viktig at det strømmer beroligende gledes og lykkeshormoner, og dette kaller jeg det rette drivstoffet. Om du tenker skremmende, holder pusten og strammer musklene, så vil det strømme stress og frykt drivstoff gjennom hjerne og ut i nervesystemet gjennom hele kroppen. Det blir som å fylle bensin på en dieselbil. Ikke heldig og dyrt! 

Eller hva med denne: "Nå døøøøøør jeg" (dødsangst)... 

Det paradoksale er at klienter som sliter med angst er svært modige, for den setningen der hadde jeg AAALdri våget meg inn på. Nå vet jeg riktignok mye om tankekraft og hjernens funksjon, så om du angster deg litt eller mye så les deg opp du også, så vil du forstå at det er svært viktig at du gir kommandoer gjennom tankene og din levende organisme som utløser gode og behagelige følelser, tanker og fornemmelser. Både for din livskvalitet og din helse. 

Andre unnskylder angsten de har fått med at de har hatt en forferdelig barndom. 

Vi mennesker er mestere i historiefortelling. Den viktigste historien er denne: 

Historien om meg (altså deg) Selv. 

Din biografi er det du som skal forfatte ut i fra den intensjonen du finner best når du skriver historien. 

Målet mitt for eksempel handler så klart om å ha det så godt som mulig, og det omfatter at familien skal ha det best mulig også. Når de har det fint så har jeg det bra, og omvendt. 

Så uansett hvilke ting som har skjedd i min fortid, altså mitt levde liv, så vil jeg forsterke og ha mer av de gode historiene om alt det jeg har vært så heldig å oppleve, mens jeg kort og konsist nevner de mindre gode hendelsene i livet. Vonde dramaer er uferdige frem til vi har kompensert dem slik at det er høyere livsenergi på det som kom etterpå som følge av det dårlige.

Så det at jeg ble påkjørt da jeg var 17,5 år er historien for meg slik. Da jeg våknet på sykehuset og fikk vite at jeg kunne blitt drept på tre ulike måter i samme ulykke, så forstod jeg hvor dødelig jeg var. Dette fikk meg fra den dagen til å dra så mye ut av hver time, hver dag og hvert år som mulig. Ulykken gjorde meg mer levende, takknemlig og heldig. Det ble et vendepunkt som modnet meg. 

Det at jeg har tullet meg bort i eventyrere og lite trofaste kjærester, hjalp meg å finne en annen type mann som egner seg som far og samboer. Dessuten gjorde det meg interessert i parforhold, kjærlighet, matchmaking og parterapi. Det gav meg det ekstra lyset som kreves når en skal drive parterapi og få oppmerksomheten på hva meningen er med å være sammen, og hvor enkelt det egentlig er å være snille og gode mot hverandre. 


Og ett siste eksempel fra arbeidslivet. Da jeg hadde jobbet med butikk og varehandel i alt for mange år, jobbet så mye at jeg brant meg ut, så lærte jeg hvor viktig det er å skape sin jobbhverdag selv, slik at jeg får gjøre det jeg elsker mest og som passer meg som personlighet. Det ble viktig å finne ut av hvem jeg var, hva jeg likte, hva som tappet energi og hva som genererte energi. Siden jeg er halvt hjelper og halvt entreprenør, har jeg verdens beste jobbsituasjon der jeg både kan hjelpe mine klienter med terapi som skaper vekst og gode prosesser, samt akutte endringer og bygge opp en klinikk mens jeg digitaliserer min kunnskap, slik at jeg kan formidle hjelp, verktøy og inspirasjon til enda flere. 

Tilbake til angsten. 

De gode nyhetene er at vi kan endre tankene våre, og skape nye tanker som gir gjenklang med det vi virkelig ønsker, trenger og vil ha. 

Vi kan skifte kanal / modus fra å se etter problemer, smerte og negativitet. Vi kan slutte å la oss styre av frykt, aktivt holde på å angste og skremme oss selv, til å støtte, trygge og glede oss selv. Vi kan slutte å holde på med det som trigger oss. Mange klienter stresser, sover for lite, spiser feil, drikker så lite at hjernen sender ut angstsignaler på grunn av at den er iferd med å bli overopphetet (!) og de leser og ser alt de kan av grusomme nyhetssaker og brutale dokumentarer, filmer og annet. 

Du ER en levende organisme som blir påvirket av hva du sier til deg selv, hvilken musikk du hører på, hva du ser på og hva du driver med, samt hva du spiser og drikker. Alt utenfor påvirker også, så du trenger å lære å beskytte deg. Ta oppmerksomheten, vær den bevisstheten / awareness som du er og skap / lev livet ditt slik som fører til at du har det godt og kjenner glede. 

Om du har vært i en offerrolle og hatt psykologiske krykker lenge, er endringen til å ta ansvar for ditt eget liv kanskje skremmende eller provoserende.. Samtidig er nyheten om at du kan få det godt igjen åpenbart en gladnyhet. Den rommer håp, frihet og muligheter. Gi denne muligheten en sjanse, og gi aldri opp så vil du lykkes. Switch over til det som gjør godt. 

Synkronisere dine gode tanker om trygghet, ro, fred og glede med dine følelser. 

Vi har fantastisk forestillingsevne og som nevnt så er vi utrolige historiefortellere. Historiene gjorde oss til herskere på denne kloden. Sørg for at du skriver historien om ditt liv, inkludert fortid, nåtid og fremtid, slik at den er som en "feel good film" som utløser følelser av takknemlighet, glede og en reell tilstand av å være svært heldig. 

Så elsk deg selv, menneskene og livet. 

Ta grep og ta imot inspirasjon, verktøy og terapi for å få det livet du vil ha. Det har ingen betydning hvem du er, for vi kan alltid utvikle oss, vokse og lære mer. Uansett hvor rik eller fattig, ung eller gammel, uansett hva som helst. Om det jeg skriver engasjerer deg, så ta neste steg og bli med på en fantastisk interessant reise inn i deg selv, livet ditt og skap det du ønsker deg for fremtiden. 


Så kjære deg. Gå fra angstanfall til spontane gledesutbrudd. 


Beste hilsen Linda

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.