Posttraumatisk Stresslidelse (PTSD)

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

PTSDPosttraumatisk stresslidelse er en angstforstyrrelse som er forårsaket av en traumatisk og ofte livstruende begivenhet i livet. Selvom omstendighetene kan variere, er symptonene på posttraumatisk stresslidelse ofte like. Søvnproblemer, å gjenoppleve hendelsen og forsøk på unngå å snakke om begivenheten er alle diskrete tegn på PTSD. Typisk har man snakket om at det man ser denne lidelsen hos soldater, men veldig mange kan oppleve symptomene etter andre traumtiske hendelser, som for eksempel dødsfall eller bilulykke og lignende. Symptomene viser seg typisk opp til seks måneder etter begivenheten, men det er også svært vanlig å oppleve symptomer opptil flere år etter. Man kjenner ikke til de konkrete årsakene til denne lidelsen, utover den traumatiske hendelsen, men man kan få terapi og rågivning som kan hjelpe med alle symptomene. 

Symptomer på posttraumatiske stresslidelser

Selvom tegnene på en slik lidelse kan variere fra person til person, vil de typisk vise seg etter en stor, sjokkende hendelse. Noen av de fysiske tegnene på denne lidelsen realterer seg til søvnvansker - søvnløshet, mareritt og ofte en blanding av de to. Noen forteller at de gjenopplever hendelsen igjen og igjen, og kan oppleve å hallisunere. Det vil variere hvor mye symptomene påvirker den enkelte i hverdagen, avhengig av hendelsen og hvor god oppfølging man har fått i etterkant. Noen kan oppleve at symptomene er så sterke, at de vil forsøke å medisinere seg selv. Dette kan føre til stoff- eller alkoholmisbruk. Dersom man opplever at hendelsen har påvirket hverdagen i så stor grad, er det viktig å vurdere å motta behandling.

Behandling av posttraumatiske stresslidelser

Behandling av PTSD kan hjelpe deg med å få kontroll over symptomene og få en lettere hverdag. Med online terapi og rådgivning via GoMentor kan man lære mer om denne typen angst, samtidig med at man får hjelp og støtte til å bearbeide den vonde hendelsen på en sunn måte. Vi har en rekke tilknyttede spesialister som har erfaring fra behandling av PTSD. Det kan være vanskelig å håndtere en hendelsen og det etterfølgende stresset, særlig hvis man føler seg alene om sin opplevelse. Uansett hvilken livstruende opplevelse som har forårsaket symptomene, kan terapi hjelpe med alle de utfordringene som følger med. Få hjelp til å se fremover og finne tilbake til hverdagen.

 

Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.