Tvangslidelser (OCD)

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Tvangslidelser (OCD)OCD, obsessiv-kompulsiv tilstand – obsessive-compulsive disorder på engelsk – er en angstforstyrrelse som fanger den som lider av det i sykluser av tvangstanker og tvangshandlinger. Noen symptomer på OCD innebærer irrasjonell frykt, som fører til kompulsiv adferd. Frykten handler for det mest om skitt og skittene overflater, frykt for å skade andre, bakterier, andre objekter og følelser. Vanlig kompulsiv adferd kan være at man teller gjenstander, tenner og slukker lys, spiser mat på en spesiell måte eller gjentar fraser og ord om og om igjen. For noen vil denne typen angst være en handikappende mental lidelse som ødelegger evnen til å omgås sosialt i samfunnet. Selv om man ikke vet alt om denne lidelsen ennå mener man at det skyldes kjemiske ubalanser i hjernen. Mer spesifikt relaterer OCD seg til en ubalanse av serotonin som gjør at man handler ut fra visse mønstre og sykluser. Misbruk, parforholdsproblemer, stress og andre miljørelaterte faktorer sies å spille en rolle i forhold til utviklingen av obsessiv-kompulsiv tilstand. Derfor er det viktig å få behandling mot lidelsen selv om symptomene er milde. Online terapi på GoMentor kan hjelpe deg å forstå og håndtere forstyrrelsen.

Symptomer på OCD

De fleste tydelige symptomene på OCD relateres til frykt. For noen kan det være frykt for visse objekter, mens for andre er en det en frykt for bestemte tanker. Besettelser kan vise seg som en frykt for støv, skitt, bakterier eller et konstant behov for symmetri. Denne frykten erstattes av en tilfredsstillende følelse når man utfører det ritualet som er knyttet til besettelsen. For noen kan en frykt for støv og bakterier medføre et ritual medføre et ritual hvor man vasker hender ofte. Andre kan ha problemer med trapper, dørhåndtak eller andre objekter man møter i hverdagen. De mer spesifikke forholdene varier fra person til person, men vil som utgangspunkt relatere seg til irrasjonell frykt og ritualer som skal hjelpe frykten. Nedenfor er de vanligste symptomene som man ser hos de som har en OCD.

Behandling av OCD

For noen kan OCD være mild og tillate dem å leve et normalt liv. Ofte stilles en diagnose for tilstanden tidlig. Dette kan gjøre det lettere for den utsatte å akseptere det faktum at man har en forstyrrelse, som igjen gjør det letter for dem å begynne å arbeide konstruktivt med lidelsen. Hvis det ikke behandles kan problemet utvikle seg til å bli veldig mye verre over tid. Terapi og rådgivning, samt psykoterapi kan hjelpe med å gi den støtten og veiledningen som skal til for at man kan lære å håndtere tilstanden og sikre seg at det ikke tar helt overhånd på livet. Det kan være vanskelig å håndtere symptomene på tvangslidelser, men med GoMentors tilknyttede spesialister kan du få all den støtten og kunnskapen som skal til. Her er det typisk adferdsterapi som blir brukt for å bedre situasjonen.

Obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur

Perfeksjonisme er ofte en positiv egenskap – men blir det til en besettelse av kontroll, orden og regler kan det være et tegn på obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur. Selv om det minner om andre obsessiv-kompulsive lidelser består det ikke på samme måte av å bruke ritualer. Istedenfor medfører obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur ofte at man har problemer med å opprettholde interpersonelle forhold. Med GoMentor kan man få terapi for obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur som kan hjelpe på samtlige symptomer. Det finnes tilgengelig hjelp for de som lever et liv etter strenge og ødeleggende adferdsmønstre. Når man lever et liv hvor det ikke er plass til fleksibilitet og tilpasning kan det ha voldsomme konsekvenser.

Det finnes ikke konkret bevis på hva som forårsaker obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur, men dårlig oppdragelse er det noen som mener spiller en rolle, hvor man mener at en manglende følelsesmessig tilknytning i barndommen er hovedårsaken. Når barn konstant straffes og sjelden belønnes kan symptomene på obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur vise seg som en forsvarsmekanisme. Hvis det ikke behandles kan adferden følge dem inn i voksenlivet og ha alvorlige konsekvenser for sosial og karrieremessig utvikling.

Symptomer på obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur

En god arbeidsmoral er en god ting. Er man overdrevet kompulsivt dedikert til jobben man gjør eller en hobby man har kan det være tegn på en obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur. Manglende fleksibilitet og manglende evne til å legge ting vekk er andre symptomer som hyppig viser seg. Ofte er personer med denne lidelsen veldig perfeksjonistiske. Dette kan føre til en intens fasinasjon av regler, systemer og andre detaljorienterte aktiviteter. Hvis det ikke behandles kan obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur føre til en rekke sosiale problemer, som vanskeligheter for interpersonelle relasjoner, som er en del av et normalt og sunt liv. Her kan du se de vanligste symptomene på lidelsen:

  • Overdrevent opptatt av jobben eller andre aktiviteter
  • Ufleksibel
  • Ute av stand til å kaste gamle ting
  • Tendens til å være gjerrig
  • Perfeksjonist
  • Fasinert av detaljer, regler og orden
  • Vanskelig for å la andre gjøre ting

Behandling av obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur

Adferdsterapi er den anbefalte behandlingsformen for obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur. Du kan få behandling for forstyrrelsen via GoMentor. Våre tilknyttede terapeuter er spesialister innen denne og andre personlighetsforstyrrelser. De kan gi deg veiledning i hvordan man håndterer symptomene på denne lidelsen. Moralsk støtte og rådgivning når man står overfor en obsessiv-kompulsiv personlighetsstruktur kan gjøre en avgjørende forskjell for om behandlingen er suksessfull. Derfor jobber våre spesialister hele tiden for å forbedre kompetansene sine for å kunne hjelpe med denne lidelsen på best mulig måte.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.