Arbeid- og fritidsbalanse

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Work/Life balance

Selv om hardt arbeid er ganske beundringsverdig, er det fortsatt noen som kanskje går litt for langt. På den andre siden, er det noen som synes det er vanskelig å motivere seg selv og gi seg selv den tiden en jobb og en karriere krever. Det kan oppleves som like frustrerende. Å oppnå en god balanse mellom jobb og fritid er viktig for å oppnå en generell glede i livet. Online livscoaching via GoMentor.no kan hjelpe deg i begge situasjoner. Ved å oppnå balanse mellom jobb og fritid, har du større sjanse for et sunt og lykkelig liv. Det finnes mange metoder og teknikker som kan brukes for å oppnå en slik balanse, men det er mange som synes det er vanskelig å komme i gang med det, spesielt hvis du har jobbet for hardt (eller ikke hardt nok) for en stund. Det kan være vanskelig å endre gamle vaner, men med riktig veiledning og støtte, kan det gjøres. Før vi viser hvordan livscoaching kan hjelpe, kommer noen av de viktigste fordlene ved å oppnå en balanse i livet ditt, samt noen grunnleggende tips til hvordan man kan oppnå dette.

Fordeler ved en god balanse

  • Mindre stress – For mye jobb kan føre til stress, hvilket er belastende på kroppen, både fysisk og psykisk. En bedre balanse mellom jobb og fritid kan redusere stress.
  • Et sunnere liv – Hvis man sitter og jobber hele natten kan det kanskje fremme karrieren, men er det verdt det, når man samtidig sliter hardt på sin egen kropp? De som har en balanse i livet sitt, har ofte et overordnet mer sunt liv.
  • Tid til familien – Mindre tid på jobb, betyr mer med familien. For de som ikke har en ektefelle og/eller barn, kan det bety mer tid til å være sammen med sine foreldre, eller kanskje mer tid til å gå ut og finne seg en partner.
  • Mer glede – Når man tar alle de fordelene som er ved å ha mer balanse i livet, vil det ofte til sammen bety mer glede i hverdagen. Det er selvfølgelig både opp- og nedturer, men når man lærer seg å balansere sitt arbeidsliv med sitt privatliv, kan det ha stor positiv innflytelse på ens liv.
 

Å finne balansen mellem arbeid og fritid

Det virker kanskje enkelt å balansere jobb og fritid i like store deler, men det er faktisk ganske komplisert. Heldigvis er det massevis av råd for hvordan man kan holde jobben og fritiden adskilt.

  • Prioriteringer – Hvis man setter seg ned og tenker over de viktige prioriteringer i livet, kan det hjelpe at man kanskje tar et skritt tilbake fra jobbstresset, og konstanterer at selv om man arbeider seg raskt fremover i karrieren, er det ikke sikkert man nyter det. Hvis man skriver sine prioriteringer ned og forholder seg til dem, kan det hjelpe til å finne en bedre balanse mellom jobb og fritid.
  • Avtaler – Hvis det er nødvendig, så lag en avtale med familien din om at dere skal være sammen på et bestemt tidspunkt, og sørg for  å holde avtalen - også selv om et “viktig” møte skulle komme i veien. Hvis man har vært til bare et enkelt møte, så vet om også at ikke er så viktig - i hvertfall ikke like viktig som ens familie og ens liv utenfor jobben. Det kan være et godt tiltak å sørge for å gi plass til familien og vennene sine i kalenderen, og sørge for at man behandler avtalene med dem med samme viktighet som arbeidsavtaler.
  • Sett grenser – Når man gir seg selv mindre tid til å jobbe - f.eks. hvis man skrur ned for de “vanlige” 40 timers jobbukene - har de fleste en tendens til å jobbe mer effektivt og rekke mer på kortere tid, enn hvis man jobber opp til 60 timer om uken. Hvis man setter grenser for hvor mye man vil jobbe, kan det være med til å øke produktiviteten i den tiden man faktisk jobber.

Dette er noen helt grunnleggende ideer til hvordan man kan oppnå en bedre balanse mellom jobb og fritid, og det er mange praktiske tips og råd som kan hjelpe. Online livscoaching kan skape en bedre balanse mellom jobb og fritid. Enten det er på grunn av helsemessige årsaker eller for å hjelpe med den tomme følelsen som er forbundet med å jobbe for mye, samt utmattelse, kan en lifecoach gi den støtte og den praktiske veiledning som er nødvendig for å finne en balanse mellom jobb og fritid.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.