Grensesetting

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

GrensesettingMange opplever at de ikke får sagt fra i tide – at de ikke får sagt nei eller sagt meningene sine. Mange legger først merke til at grensene deres er blitt overskredet etter at det er skjedd og da kan det ofte være for sent. Derfor er det viktig å si ifra og sette grenser. Dette krever at man vet hvor sine egne grenser går i forskjellige situasjoner, og det kan være vanskelig å finne ut av alene. Da kan en coach hjelpe deg med å skape den innsikten du trenger, så du i større grad kan ordlegge deg når du opplever noe grenseoverskridende.

Er det vanskelig å sette grenser?

For personer med dårlig selvfølelse og dårlig selvtillit eller er HPS – Høysensitive personer – kan det være vanskeligere å sette grenser enn for andre mennesker. Det kommer ofte av en manglende evne til å konfrontere andre mennesker og si meningene sine, i tillegg er de typisk uoppmerksomme på egne behov. Disse personene har ofte en forpliktende følelse overfor andre mennesker og deres behov, og bekymrer seg mye over hva andre tenker om dem. I disse tilfellene er det derfor enda viktigere å lære grensesetting. Det krever i første omgang at man kan erkjenne sine svake sider og bruke sine sterke sider for å forbedre sine svake sider. Utfordringer med grensesetting kan også komme fra oppveksten og hvordan man har blitt oppdratt. Hvis man ikke er vant til å bli satt grenser for under oppveksten kan det være vanskeligere å håndtere situasjoner hvor det er nødvendig, siden det ikke er noe man er vant til. Det gjelder også personer som har vokst opp med foreldre som har misbrukt dem eller har psykiske lidelser. Noen vokser opp med følelsen av at man ikke har rett til å sette grenser for seg selv.

 

 

Lær å sette grenser

Å sette grenser handler ikke bare om å si ifra eller si meningene sine til andre mennesker. Det handler i stor grad om å kunne si ifra overfor seg selv også. Det kan være vanskelig i uvante eller uventede situasjoner hvor man ikke tørr å si hva man egentlig tenker eller føler. Det er en god start å erkjenne disse utfordringene, og etterpå finne ut hvordan man skal takle disse.

Typiske situasjoner hvor det kan være vanskelig å si ifra:

  • På jobben
  • I parforhold
  • I relasjoner og vennskap
  • På studie
  • I familien – f.eks. overfor barna sine

Opplever du at det er vanskelig å komme gjennom med det du virkelig brenner for? Eller blir du ofte utsatt for situasjoner du egentlig helst vil unngå? Å sette grenser for deg selv og andre er ikke alltid like lett og krever at man selv gjør noe for det. Det er nødvendig å sette ord på hva du tenker og føler, så du kan hjelpe deg selv på best mulig måte med din personlige utvikling. Her kan en coach tilby støtte og vise hvordan du kan jobbe for å forstå dine grenser og hvordan du skal håndtere dem i forskjellige situasjoner. På den måten vil du styrke selvkontrollen din, gjennom bedre å definere – og nå – de målene du setter deg i livet.

Online coaching og grensesetting

Hos GoMentor har vi et stort utvalg coacher som kan tilby mange former for coaching som lifecoachihng og karrierecoaching, etter dine behov for å kunne sette grenser. Det er viktig at du velger en coach som du føler deg trygg på sånn at du kan få det mest lærerike og givende forløpet med coachen din. Det er mulig å avtale personlige samtaler ved personlig fremmøte eller få online coaching via GoMentor.no. På den måten kan du få hjelp og rådgivning uansett hvor og når du trenger det. Finn våre coaches nedenfor eller søk i høyre kolonne under ”Finn ekspert”.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.